Powered by Blogger.

Holiday Destination: Chengdu, China

 July 10, 2011

Hi there,

Hari ni nak share about one of the destinations yang ade in my wishlist ---> Chengdu, China! Have you heard of it? Maybe Chengdu tak sepopular Hong Kong xpun Tokyo or Seoul. Tapi rasanye menarik jugak tempat ni. For those yang tengah mencari tempat nak bercuti tak pun honeymoon ke.. maybe bleh include Chengdu in your list too. So, ape yang menarik sangat ye kat sini? Meh saye citer sket...

Sebab utama saye teringin nak ke sini definitely bcoz of the landscape/scenery! Since saye ni jenis yang kalau berjalan suke cuci mate and snap gambar, kirenye jadi kewajipanlaa tuk visit tempat yang lawa2 and memukau pandangan mata. Hehehe. Caye tak kalau saye kate Chengdu nie antara lokasi tourism yang cantik di dunia? Tak caye? Haa.. jom layan gambar2 kat bawah nie.

Huanglong Valley/Golden Dragon Valley


Jiuzhaigau Valley


Eventho dua2 tempat kat atas nie bukanlah exactly kat tengah2 Chengdu, but still kalau uols dah kat Chengdu, boleh je reach these places by road. Selain daripada tempat2 nie banyak lagi tempat2 menarik macam Dujiangyang Irrigation System, Mount Qingcheng, Wangjiang Tower Park & San Sheng Flower Town. Then banyak jugak famous temple kat sane. Blehlaa tengok senibina yang dah berkurun lamenye. Tak cukup dengan tue..for those yang sangat suke pada panda and teringin nak tengok dari dekat blehlaa pegi ke Panda Research Base kat Chengdu. Kat sane nanti bleh tengok panda puas2, daripada yang baby sampailaa yang besar. Siap boleh pegang lagi! Ala2 Po Kungfu Panda lak ye :)

sangat comel kan? :D

And lastly... tak lengkaplah kalau pegi mana2 trip tapi xleh nak bershopping. Tak gitu? hehehe... Antara tempat yang famous tuk shopping adalah kat Jinli Street & Chunxi Road. What to expect? Barang2 antik, handicrafts, Shu brocade and embroidery, silk, jewelry, jade dan macam2 lagilah! :)

Okaylaa, tue je yang termampu nak share. Sebabnye diri sendiri pon belum penah gi sane. hehehe. Kalau nak info lanjut maybe uols bleh godek2 kat following websites:

Tripadvisor - Chengdu
China Hotels Website - Chengdu
Travel China Guide
China Highlights
China Tour Online
Chengdu Panda

Till then.

Lots of love,

9 love notes:

iedayah 11/7/11 1:09 AM  

aya mest da byk wt research kn..i nk p tgk hubby kt china lg 3 week ni pn duk je search ap nk diwat n ktne yg best nk g shopping nnt..kuikuikui

Aya 13/7/11 12:46 AM  

ayu: hehe.. rs cam nk je gi sane skrg.. cantik kan..

iedayah: wah.. bestnye dpt gi china. kite xdelaa research ape pun, just usha2 mane yg menarik. nway, have fun there ya' :)

MunMun P@nda 19/7/11 9:11 AM  

aku nak panda! aku nk panda!!!!!

Aya 20/7/11 9:50 PM  

mun, amikler sekor.. tp kena pi china dulu. hehehe :D

apexhuhu 12/10/11 2:13 AM  

Serius memang best chengdu ni, baru pegi january 2011 ngn isteri. Mase tu tgh musim sejuk, temp minimum bleh cecah 3 celcius, max pon dalam 13 celcius. Trip secare back packing la, xde gune mane2 agent pelancongan. sangat murah dengan care tu. kalau cadang nak pegi and nak tips pasal transport kat sane or hotel mane yang murah or pasal makanan halal juz drop by kat blog sye.

Aya 12/10/11 7:53 PM  

hi apex! thanks for sharing :)
mmg teruja sgt bile bace ape2 info on chengdu.. cumenye fulus je belum cukup lagi.. hehehe

IzariahzainaL 19/11/11 2:50 PM  

me too suka tempat yg naturally cntek cmni..n good news! just found that airsia skng anjurkan contest sal chengdu n klu mng dapat ke chengdu!cb la mn tau klu ad rzki..:)

Aya 23/11/11 6:48 PM  

thanks for the info dear. u join contest tue ke? if yes..wish u all the best kay! :)

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP