Powered by Blogger.

DIY: Veil

 March 19, 2011

Hi lovelies,

Sorry sangat sebab lately nie terlalu busy sampai tak sempat nak blogging. Baru dapat adjust diri kat new office and baru selesai ngan second reception. Tinggal satu majlis je lagi.. huhu. So sementara ada masa free nie blehlaa post about my DIY project. Kira cam bayar hutang laa ye. Banyak mende nak share tapi asyik kesuntukan masa je. Sorry again ya. Anyway, thanks to my new followers. Even dah lame takde new post ade gak yang sudi follow. Yang mana saya tak sempat follow balik tue please leave your link kat chatbox ye. Nanti ada masa i drop by kay :)

Okay, meh kite go straight to the point. Veil yang saya DIY nie untuk pakai masa nikah. Just guna chiffon sebab material ni paling senang nak handle kot. Senang nak jahit and iron. Actually veil nie antara yang paling last saya DIY. Semalaman before nikah dok bertungkus lumus jahit veil ni. Selamat menjadi gak (tapi xler vass pun) :D

Steps untuk buat veil nie agak senang sebenarnya. Kita gune numbering laa ye tuk mudahkan uols bace. Nak wat diagram cam x sempat lak.. ya ampun

1) Mula2 potong kain bentuk D. Nak gune chiffon ke net ke.. ikut citarasa masing2. Diameter and panjang tue ikut ukuran sendiri since uols bleh pilih nak buat selabuh mana. Kalau nak labuh lagi maybe bleh potong bentuk U. Then bleh hantar ke kedai tuk jahit tepi. Tapi kalau ade plan lain tuk hiasan tak perlulaa hantar jahit tepi tuh.


2) Untuk hiasan keliling or partial (bahagian kepala) blehlaa guna lace. As for me, gune aje lebihan kain lace yang digunekan tuk buat baju. Jimat!.. and nampaklaa sedonson sket kan. hehe. Kalau material baju uols bukan lace, bleh je beli border lace or patching lace. Kat kedai kain xpun kedai jual barang2 kawin ade jual. Lace ni saya potong bahagian border and bunga tuk letak di bahagian penjuru & tengah veil.



3) Jahit lace atas kain veil. Kalau dah kesuntukan masa, maybe leh praktik cara saye. Gam aje! hehe... x caye? Silelaa percaya.. just gune gam UHU okeh. Memang agak tak senonoh di situ tapi dh emergency sgt, nak wat gane kan? :p

4) Since saya tak pegi hantar kedai tuk jahit tepi kain tue (padahal tak sempat).. so untuk cover tepi kain yang nampak sangat buruk tuh saye lipat tepi sambil jahit manik di sekeliling veil (konon emergency, skali bleh plak tekun menjahit keliling veil tuh.. naseb2.. nak cover part yang berbulu ngan senget benget tuh sebenarnye). Time nie memang terpakse gagahkan diri. Kalau tak, konfem cepat je siap veil ni. 


5) For final touch, i added some pearls untuk hiasan atas kepala (yang nie kenalaa jahit. kalau nak gam jugak tak tahulaa camner hasilnye :p). Kalau nak style lain sikit maybe bleh jahit pearls tue as juraian bahagian tepi keliling veil.

That's all! Senang je kan? :) 


Hehehe.. Bulehlaa kan daripada takde langsung. Lagipun saye nie memang stock yang fail bab menjahit. Kire okaylaa kan tue. Maybe i'm lucky sebab lace yang saye gune tue senang nak dipotong and border dia sangat cantik (at least pade mate saye..hehehe). So to all b2b yang bersemangat nak DIY veil sendiri, selamat mencuba! :)

Till then.

Regards,

24 love notes:

jooleata 19/3/11 6:58 AM  

cantik! nnti jgn lupa buat tutorial DIY lg ye

lovelyadibah 19/3/11 7:52 AM  

Hoho..lawak la ayaaaaa!sabo jela! Ye t kalo dba nk buat veil,nk pkai gam UHU je..senang!

aNis LeMoN aBu 19/3/11 9:33 AM  

oho.. dat's the trick, ya?

cayola! ;)

Adawiyah A.Halim 19/3/11 3:40 PM  

hehehehe....dahsyat tol..guna uhu jer..yg penting still nmpk cntik k =)

Aya 19/3/11 5:53 PM  

jooleata: thanks.. hehe.. insya-Allah kalau ade lg project DIY blehlaa share same2 :)

dba: last min punye pasal, tue yg gune gam. kalau x, konfem jahit gak :D

anis: hehe... slmtlaa menjadi :)

Aya 19/3/11 5:55 PM  

miss nkn: thanks dear :)

adawiyah: alhamdulillah.. slmt buleh dipakai and nampak ok :D

kitakesitu 20/3/11 12:38 AM  

siyes u uhu je veil itu.wow.hihi comel sangat perbuatan itu.nway nice outcome... =p

Aya 20/3/11 11:13 AM  

gam aje sbb kunun2 nak cepat.. skali kena jahit pulak yg keliling veil tuh sbb x smpt hntr jahit tepi. x sudah ngn menjahit gak jawabnye :)

Cik Puan Syafa 20/3/11 12:55 PM  

lawa laaa..terer aya DIY...oppps PUAN Aya...hehe congratss my dear ^__^

~ mizzAmy ~ 21/3/11 11:22 AM  

chiffon paling susah nak handle kot dear. hehehe.. tapi u managed to make it nice and sweet.

Aya 21/3/11 7:49 PM  

cik puan syafa: terime kasih :)

amy: tgk jenis chiffon gak kot.. hihi. sbnrnye x reti pon bab2 kain and jahit menjahit nie.. pakai blasah je :D

fitria 22/3/11 8:37 AM  

oo boleh erk pkai gam uhu.. xnmpk mcm pkai gam pon.. kemas je.. good job dear.. ;)

Myra 23/3/11 11:43 PM  

thanks achik!! nice job :) sgt cantik!!
haih, aku yg request diy ni tp lambat gak baca. xsempat nk singgah. hehehe..

Nadya Zahid 25/3/11 11:10 AM  

aya-hahahaha, kire menjadi beb u buat..kalau i wat sendri..xtau la jadi lagu mana nanti...cantik pe u jahit

Aya 30/3/11 7:04 PM  

fitria: thanks... hehe.. last min pnye pasal, terpakselaa gam aje :D

ira: hahaha.. tau xper, tggu gak bile ko nk bace. nway, nnti blehlaa cube DIY gak ek :)

nadya: skill x berape nak ade sbnrnye, main bedal je.. hihi

Myra 31/3/11 7:08 PM  

hehehe..tu la, ingatkan mmg nk cuba tp tgk keadaan dulu mcm mana. kalau sempat, boleh la DIY, kalau x, sewa ko punya je la..hehhe

Aya 1/4/11 7:56 PM  

bleh je.. tp jgn tergezut lak tgk workmanship aku cam cam ntah pape tue.. hihihi

Miss Wawai 25/2/12 10:42 AM  

salam. nak tanyaaa.... lace patch tu belu kat mane ek? tq wawaiyus.blogspot.com

Aya 28/2/12 6:57 PM  

salam wawa.. lace patch tue i gune balance yg jahit kat baju je. lace i beli mase shopping kat bandung. but then beli kat mana2 pun x kesah kot janji ur lace tue border dier broad sket. so senang tuk gune balance2 yang ade for veil :)

bluefairy 24/5/12 4:43 PM  

haha..suke part gam lace gune gam UHU..kuat gak gam UHU tu eh :) ni yg wat saye bsemangat nak DIY ni ^_^

Aya 7/6/12 10:51 PM  

hehe.. alhamdulillah kuat lg.. smpi skrg pun belum tercabut :)

Aya 11/8/12 1:28 AM  

cik cyida, thanks dear :)

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP