Powered by Blogger.

Episod Mengenal Kain & Mengukur Tinggi

 November 16, 2010

Hi there,

Rite now tgh bz mencari idea tuk baju nikah (sebelum nie dah cari.. tapi tergendala jap. bile baca entry from An, terus teringat balik pasal baju yang blum settle ni). Ohh, saye mmg suke buat mende x ikut sequence. Baju majlis bertandang ngan sanding dh urus.. yang nikah nie pulak tertinggal tren. Gane nih? hahaha.. Well, since baju tue will be very simple.. jadinye skrg nielaa baru terhegeh2 nak hantar kat tailor. Harap2 diaorg terima tempahan lagilaa ye (kawen nanti bukan musim raye.. tapi kalau musim CNY pon sume org gian buat baju baru.. matiler saye).

Well, since saye nie stok2 ketinggian x cukup aka bonsai... kenalaa buat baju ukur di badan sendiri. Kalau nak yang meleret2 ke.. yang kembang2 ke.. memang x sesuwei ler jawabnye. So best solution is ---> buat baju kurung moden ajelaa. Kalau bleh nak yang pendek.. jadinye nampak kain lebih (kotlaa bleh timbulkan ilusi optik nampak kaki pjg) hehehe :p

So skrg nie ade 3 pasang baju nak hantar kat tailor. 1- My baju nikah (kurung moden) 2- His baju nikah (baju melayu johor) 3- Baju majlis kat Kelantan (kurung moden gak kot). Penat jugaklaa dok google gambar2 baju kawen.. kotlaa ade yang sesuai. Fuhh, seksa nak cari (terpakse cari artis2 yang petite juge tuk jadikan rujukan). Last2 jumpelaa yang nie

 Baju tunang Emelda - kurung moden yang sangat simple. i loike! esp part lengan tuh :)

 Baju nikah Liza (wife Ajai) - pilihan hatiku :)

yang nie pun fesyen macam pix kat atas... sgt suke (ohh.. yang nie bkn artis ye) :D

xpun buat macam baju nikah Diana Rafar nie kan? style gak nih :)

Anyway, saye nie jenis x reti nak demand pasal jenis2 kain.. so ape yang dirembat seharusnye lace (rasenyelaa.. sbb saye x reti name2 fabric ni) dan juge satin (as inner & kain)... and i don't even think nak tambah beading pun! huhu.. tapi tengoklaa camner kan.. kotlaa nmpk plain sgt ke nanti. But then, memang nak baju tue simple, so that nanti blehlaa recycle balik tuk pape function. Takdelaa nnti terperap dalam almari je kan baju tue :)

Tile Cornely/Corneli (kat Indonesia panggil nie.. kat sini xtahu ape name dier) + Satin for me. Silk Velvet for him. Full view kain xde lak.. lupe nak snap mase wat kuar drpd plastik. Kalau x, sure leh nampak kaki kain tue. Anyway, kain saye tue ade mixture pink sket :D

 Nie lace labuci ke ape? Ntah.. xtahu name.. tapi padankan ngan satin jugak. Kain nie antara hantaran masa tunang. Nak buat baju tuk majlis kat Kelantan nanti. Most probably buat kurung moden je :)

Gambar yang nie saje menyelit... hehehe... Ni kain2 for my mum (Tile Corneli Salju -- as what they called) & sisters (Japanese Brocket). So uols taulaa ye tema saye nanti ape.. hehehe. Kain for the gents in my family will be silk velvet gak tuk buat baju melayu. For best man and for my BFF memerangkap dayang2 tue pun ade kainnye. Tapi tunggu nanti ajelaa.. tunggu gambar official :D

Harap2nye this week dapatlaa settle bab baju2 nih. So that lepas nie leh fikir mende lain pulak... huhu. Semoga saya berjaye dengan progress yang lain ye! Amin :)

Till then.

Regards,

8 love notes:

LisaLisut 16/11/10 12:00 PM  

waaaaah cntiknye kain dia.hehehe.ala i pun tak ikut sequence.main mana terigt kat kepala and masa tgh free bole g survey2 round the town book je mana sempat dlu kan.nk tgu ikut turutan mmg lmbt la jawabnye.ikut mana dan je.hehe

Aya@Pansy Princess 16/11/10 1:40 PM  

lisa: thanks..hehe.. tuelaa, kdg2 rasa x normal pulak wat keje tunggang langgang. tp bile dgr ade geng.. rase lega sket :D

nizabeba 16/11/10 3:03 PM  

canteknye!! suka2..

Aya@Pansy Princess 16/11/10 4:23 PM  

niza: kain biase2 je.. org skrg tgh giler ngn chiffon beaded.. hehehe :)

MunMun P@nda 17/11/10 6:43 PM  

urm..aku ske yg emelda pnye..hehehe

Aya@Pansy Princess 18/11/10 12:07 PM  

cantik gak kan? simple but nice :)

Anonymous,  10/1/11 4:09 PM  

Salam.

is that ok for lelaki pkai silk?

Aya 11/1/11 7:46 PM  

salam anon (nway, u can put ur name here.. i won't bite)

pure silk mmg xleh pakai. sometimes panggil je silk, but it's not pure silk. same goes to kemeja batik sutera yang lelaki banyak pakai tue. as long as it's synthetic silk, insya-Allah bleh pakai :)

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP