Powered by Blogger.

DIY: Fresh Flowers Hand-bouquet

 February 16, 2011

Hi lovelies,

I'm back from a long holiday. Last weekend i followed my B balik Kluang. Celebrated his birthday on 13th and semalam baru sampai KL. Then harinie pi amik offer letter kat PJ. Next week i'll be in my new office! Remembered last post yg i ckp i pi interview 3 days before my wedding? Alhamdulillah i've got the job :D Jadinye sementara masih lagi dalam mood bercuti nie. Nakler amik kesempatan menulis.. kotlaa lepas nie my life will be busier, kang x sempat dh nak blogging slalu :(

Anyway, uols yg dh biase bace my blog sure tau betape sukenye saye nie wat keje last minute. So, hand-bouquets nie pun antara hasil2 keje last minute. Thanks to Along, K.Nida, Zai & Mun who've helped me to finish up the bouquets (for solemnization & reception)


my pink & blue roses bouquet :)


Untuk nikah, saye saje pilih kaler yang lil bit contrast with my outfit. Since saye pakai baju off white and pilih dark pink untuk tudung (supaya my face stands out, instead of wearing all white) jadinya salah satu warna pilihan tuk bunga tangan haruslah pink. Then why i add blue roses? Sebab nak match dengan samping my hubby :)


As for reception's bouquet.. i chose white roses supaya nampak kontra ngan baju. Kalau amik bunge purple nnti x nak seri laa plak kan? At first, i was contemplating whether nk gune roses or calla lilies but then kalau gune calla lilies kena pegang bunga tuh mengiring. Kalau nk pegang depan pun bleh tapi kena buat big bouquet and of course it will cost me a lot! So better gune white roses then tambah sket dianthus mix tuk serikan bunge tue. Luckily bunga yang i dapat a lot better than the one i saw mase buat tempahan :)


my BFF jadi model.. ssh nak cari clearer pix of the bouquet dlm my camera

So, cara2 nak buat bunge ni gane? Hmm.. name pun DIY kan, so basically bedal aje ikut suke. Kalau nk buat proper way pun bleh but since nak guna tuk few hours je so gune cara yang paling senang jelaa :)

1) Susun bunga yang nak digunekan one by one. So basically sebelah tgn pegang bunge, sebelah lagi menyusun. Dapatkan bentuk bulat.. tapi kalau ade senget sikit tue halalkan jelaa. hehehe

2) Kalau bouquet tue besar, seal first half dulu batang2 bunge tuh then bile dh siap susun sume seal again sampai kemas. Yang nie gune selotape biase pun bleh.

3) Lilit batang bunge dengan ribbon. Kalau nak lebih menarik, try gune 2 kaler. Lilit 1st layer ngan softer kaler. Then layer atas lilit dengan kaler yang lebih terang.  Kalau xnk lilit ngan ribbon pun bleh, maybe u can try diamond beads yang orang letak tepi tudung tuh. Contohnye macam kat bawah nie;


4) Lepas lilit, u bleh ikat bentuk ribbon kat bahagian paling atas (means kena buat dua layer lilitan. atas ke bawah then naik atas blk) or if nak senang, pin je bahagian hujung ribbon and few places yang u rase perlu dengan jarum peniti. U may use coloured thumbnail  or jarum peniti yang ade pearl berwarna as well.. cucuk in one lane or selang seli macam dalam gambar kat bawah nie;




5) Untuk hiasan, u bleh tambah juraian pearls or crystals atas bunga xpun letak brooch besar kat bahagian batang. Time nie u can play with your own creativity... yang penting hasilnye memuaskan hati sendiri. hehe :D

add some crystals
 brooch tuk menaikkan seri :)
nak lebih unik? letak brooch between the flowers 

See.. senang je kan? Selamat mencuba :)


Kalau nk cuci mate lagi maybe uols leh usha my previous post regarding this.


I have another 2 hand-bouquets nak DIY for upcoming receptions. Tak tau lagi nak gune fresh flowers or artificial.. tgh mencari idea lg nie.

EXTRA TIPS


  • gerbera, daisy & carnation maybe bleh jadi better substitutes than roses if u nak bunga yang agak affordable and tahan lama. Usually it last up till 1 week (even x letak dlm aircond). So, bleh recycle for few events.. jimat kan? :)
  • cara yang baik tuk simpan bunga2 nie - jgn buka bungkusan bunga if belum nak guna, rendam batang dlm air and simpan dalam bilik yang sejuk. ade org cakap rendam dlm air panadol lg bagus but last time saye letak air paip biase je
  • if nak guna carnation, cari yang belum kembang or separa kembang. then few hours before nak guna baru buka bungkusan bunga, keep rendam batang dalam air and dedahkan bunga kat sunlight. nanti bunga tue akan mengembang
  • sediakan water spray so sepanjang penggunaan bunga tue u bleh spray air kat bunga biar nampak lebih segar (masa nie i recycle botol Fabulon je, orang ingat saye spray ironing aid kat bunge :p)
p/s: flowers for my hand-bouquet were from FLORISTIKA


Till then.

Best regards,

5 love notes:

cik anis 16/2/11 9:22 PM  

hi aya!
congratz ye for ur wedding..
eh ur hubby org kluang ke?
wah sy org kluang jgk tau..hee
majlis sambut menantu nanti buat kt kluang x?
blh jmp nanti..ngee~ ^_^

eh ke da buat? huhu..

Aya 17/2/11 12:19 AM  

tenkiu cik anis :)
belah kluang x buat lagi.. bln 5 nnti. jemputlaa dtg ye :D

nizabeba 17/2/11 10:18 AM  

waa..aya, bg tips tok pembelian bunga bole? contohnye bile nak beli (before deco)& cara penyimpanan..hehe

Aya 17/2/11 12:35 PM  

zauyah: sile2 cuci mate.. kotlaa dpt idea :)

niza: mek x terer weh bab bunge2 ni.. segan nk bg tips. tp i trylaa share mane yg ptt, nnti i edit post tmbh sket bab nie eks

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP