Powered by Blogger.

Update: Wedding Dress Design

 January 17, 2011

Hi lovelies,

Well, eventho my wedding outfits are almost done... (xde mase dah nak tukar wat fesyen lain pun), still trase nak ajak uols cuci mate tengok design wedding dress. Found the sketching while surfing the net @ blogwalking. Kebanyakan design latest nie dapat from idea designers for Kate Middleton aka Prince William's fiancee. Most of it very sweet and gorgeous! Saye takleh dah nak wat tuk wedding sendiri tapi for those b2b yang still mencari idea maybe leh cuci mate and tengok design2 yang ade. Mane tau leh dapat idea for your own wedding dress. Bleh je cedok idea dari mane2 source, later on sesuaikanlaa ikut your own adjustment & preference. Tak gitu? :)

Jom layan gambar2 yang ade... (nie i komen ikut taste i jer.. bukannye ade knowledge bab fashion pun :p)

My personal pick! Actually i'm not sure i pilih yang nie sebab dress tue memang lawa or sebab sketching dier yang comey. Tapi sangat suke ruffles ngan bunge2 kecik tuh. hehehe :p
A little bit daring tapi leh je add sleeves for those yang nakkan gaya yang sopan
Sesuai for those yang ade slim silhouette. Sure akan nampak lebih ramping & tinggi
Simple dress with little ribbons as the enhancement for the upper part. Sape2 yang fancy dengan ribbon maybe leh try design camnie.
Very simple and modest. If gune chiffon or silk.. xpun kain macam lycra tuh pun okay kot. Mesti cantik je meleret kain tuh.
Love the details... sure badan nampak more curvy with this dress
Definitely a big NO for those yang rendang macam saye.. huhu.. tapi sape2 yang agak tinggi memang sesuailaa pakai kain bertingkat camni. Very the vass!
Potongan ala2 duyung... sesuai tuk yang bootylicious! hehehe
Roses patching! (x semestinye rose pun) Nie memang trend yang tengah in rasenye. Teringat baju elyana and veil marion.. sangat sweet with those patching :)
Should be crystal-studded.. takpun letak sequins or beads. Mesti very nice! Even simple but yet still nampak elegant :)
Very nice.. especially for petites. Design simple, kain tak kembang.. so tak nampak sarat and tak 'memendekkan' si pemakai (rasenyelah.. hehe)

Bile tengok designers lukis nampak cantik je kan? Cube diri sendiri yang lukis? Ahaaa.... memang habislaa bantai kena gelak. Nanti baju pun x rupe baju.. curve badan pon ntah nanti senget sane sini. hihihi. Kaylaa.. tue je gambar yang ade dalam simpanan. Selamat menjamu mate. Hope dapat bagi idea for those yang tengah mencari ilham nak design baju sendiri for their BIG Day. As for mine, last time just usha gambar2 pengantin yang sedia ada kat internet tuk dapatkan idea color palette and design baju. Senang kan? :)

Gambar nie yang buat saya jatuh cinta dengan baby blue. Mula2 nak buat kaler turqoise tuk baju resepsi belah johor.. tapi lepas tengok gambar nie terus tukar fikiran. Rase cam kaler baby blue nie sangat sweet. hehehe :D

Untuk majlis resepsi kat KL, i chose purple! Well, saye memang fanatik purple so memang no doubt yang kaler nie akan ade dalam pilihan. Cumenye dulu pening fikir nak shade purple camner. Sangat berkenan dengan combination purple kat atas nie (yang kaler cerah belah luar)
Kaler purple camnie pun cantik kan? But my purple turn out to be little bit different. hahaha.. Nevermind tho, saye x fussy so blasah jelaa gane pun. Style baju laki lak memang minat jenis cam kat atas nie (1 piece). Nampaklaa ala2 western sikit (even x pki coat) then blehlaa match ngan long dress. Tak gitu? :)

Initial plannye i nak design cam kat atas nie. Very simple right? No need heavy beaded lace pun. But i guess its typical for dress maker kat sini tuk wat style yang ala2 sarat gituh. Spotted b2b blogger (ehh, dh kawen pun) yang pakai dress camnie. But she bought it online rasenye then hantar alter. Saye memang x sempatlaa nk wat gitu (lagipun badan nie xleh nak pakai baju free size sebenarnye) huhu. So once again bedal je mane yang ade and try to make adjustment based on my liking (ehemm.. ade sedikit yang perlu diubah kat my dress :p)

Untuk nikah plak, i always adore kebaya moden. So just amik gambar atas nie as reference. Tapi baju saye nanti xler sejibik gitu. Ala2 jelaa kan. Ape hasilnye nanti? Tunggu dan lihat jelaa ye. Suppose this week collect baju kat tailor. Fuhh, rase sangat cuak pulak..

So tue jelaa citer about my wedding outfits. Takde mende menarik sangat pun. Bukannye pi tempah kat designer glamer and habis riban2. huhu. Kaylaa... few more weeks to go! Dengan rasminya saya dah start neves (adelaa dalam 10% :p)

Till then.

Regards,

10 love notes:

nizabeba 17/1/11 10:57 AM  

i mmg peminat purple..baju rins tu mmg santek..hehe.. btw, ur invi card da sampai!! thanks a lot!! i sgt teruja..haha

Aya 17/1/11 11:19 AM  

baju tue memang lawa... tp baju i xler lawa gituh.. huhu

kad dh sampai ek? glad to hear dat. hope 2 c u soon :)

K.I.N.A 17/1/11 11:32 AM  

kina mungkin yg utk petite tu..haha

iedayah 17/1/11 12:54 PM  

sume design pn cntik2..auw..rambang mate..hahaha..btw,baby blue mmg sgt deboom..=)

lovelyadibah 17/1/11 1:49 PM  

suka dress gak..:)ingt nk pakai dress gak utk majlis t:)

Lyana MK 17/1/11 2:19 PM  

i suke dark pepel! n last2 i pun decide kaler dark pepel!! hehhe

Aya 17/1/11 6:32 PM  

kina: samelaa kite. stock x bape nk besar.. hehe :D

iedayah: your tiffany blue pun sgt deboom okeh :)

Aya 17/1/11 6:37 PM  

adibah: silelaa pakai dress.. hehe

lyana: samelaa fav kaler kite! x sbr tgk ur wedding outfit :)

Syima Syaz 1/2/11 1:06 PM  

yang gambar no3 dari bawah tu kawan saya...hehe

Aya 1/2/11 1:36 PM  

syima, ur fren ke? her wedding sgt nice. baju lawa, make up lawa.. OP pun superb :)

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP