Powered by Blogger.

Visiting Australia: Visa or ETA?

 March 30, 2011

Hi lovelies,

Hari nie nak berkongsi maklumat sket... especially to those yang intend nak melawat negara kangaroo in near future. Kalau dulu, kite kena apply visa baru bleh pi sane. Sape2 yang penah buat visa maybe tahula betape lecehnye nak buat visa tuh. Tapi sekarang dah senang. Sumenye thru online je. Bak kate orang, segalanya di hujung jari! Now tak perlu visa, bleh guna ETA je :)

So, what is ETA? Actually ETA (Electronic Travel Authority) is equivalent to regular visa. Cumanya sekarang kita tak perlu susah2 pergi ke embassy then go through interview dan sebagainya tuk dapatkan visa. ETA nie boleh apply online and approval akan dapat less than 24 hours. Senang kan? Tak perlu beratur, tak perlu documents, tak perlu stamp or label kat passport pun. All you need is a valid passport.. and credit card! Tapi bukan semua orang boleh apply ETA ye. Kalau ikutkan, few countries je bleh apply ETA and luckily Malaysia is included.


Validity tuk ETA nie up to 12 months and max kite bleh stay on each visit is 3 month. Tapi ETA nie restricted to leisure and short business trip je okay. Kalau ade pasang niat nak stay lama2 or nak bekerja kat sane ke ape.. tak bulehlaa apply ETA. Cost tuk buat ETA nie AUS$20 je (nie through official Australian Government site). Kalau tgk kat site lain or other agents, kadang2 bleh dapat lagi murah rasenye. Tapi kalau nak lebih secure better apply kat official site je kot.


Anyway, nape saye beriye cakap pasal ETA nie ye? hehehe... sebabnye saye br je blk from Perth, Australia :D Orang lain dah berpusu2 pi honeymoon lepas wedding, kite nie baru terkedek2 nak pegi. hihi. Takpelaa kan.. janji dapat jugak pi jalan2.  Nway, wait for my full OZ report ye! :)


such a paradise... rase cam xnk balik :p




For more info on Australian ETA, please click HERE


Till then.


Warmest regards,



12 love notes:

iedchan 30/3/11 10:45 PM  

ye bagos2 maklumat ni.,..hari tu kite pegi melb, terkedek2 buat ETA ni..hehe :P

~ mizzAmy ~ 31/3/11 1:47 PM  

wah... tak penah dengar dan tahu pun pasal ETA tuh. thanks dear.

Miss Aai 31/3/11 7:46 PM  

bestnye g oz!waiting for your next update!hehe

Aya 1/4/11 8:11 PM  

iedchan: kite pon terkedek2 jugak sbb br tau. slamat smpt buat ETA ni. jimat masa :)

mizzAmy: sharing is caring kan? hehehe

Miss Aai: nnti i'll update ye. br nak transfer gmbr from camera

Adawiyah A.Halim 1/4/11 9:03 PM  

bestnye...g hornymoon..heeee

Aya 2/4/11 12:39 PM  

adawiyah, bukan honeymoon sgt pun. byk wat aktiviti outdoor... hihi :D

ms rumet 3/4/11 1:59 AM  

great info..pasnie blhla pasang angan2 nk pg oz ;p

Dhya 3/4/11 7:37 AM  

syok nya....=)
Cik Puan Aya...saya de tag kamu tau...
jawab yer nanti....=)

Aya 5/4/11 11:27 PM  

ms.rumet: insya-Allah, ade rezeki u nnti :)

dhya: hehe.. mmg seronok. erm, nnti i check tagging tue ye

MARILYN 23/5/11 10:14 AM  

Thank you for the info. It sounds pretty user friendly. I guess I’ll pick one up for fun. thank u

Apply for Australian Visa

Victoryperfect 6/7/11 6:07 PM  

Hey, nice site you have here! Keep up the excellent work!
Australian visa London

anandhi 23/7/11 4:43 PM  

interesting blog. It would be great if you can provide more details about it. Thanks you


Visa To Australia

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP