Powered by Blogger.

Cabaran Breastfeeding

 August 13, 2012

Well, bukan senang nak fully breastfeed (bf) anak rupenye. Tapi bila tengok orang lain bersemangat, kite pun sama naik teruja. Yelaa, kalau orang lain boleh buat, nape kite x boleh kan? Alhamdulillah, so far x penah ade problem. Cabaran terbesar skrg ni nak buat stok breast milk (ebm)! Bila dah nak masuk ofis balik barulaa terhegeh2 nak mengepam dengan jayanya. Dulu sibuk belek anak 24 jam sampai lupa diri. Hihi :p

 1st batch borong storage bottles. Storage bag tue x gune lagi sebabnye setakat nie hasil pump x cukup meriah sampai boleh simpan dlm bag tue.

Macam2 kelengkapan dah beli gara2 nk exclusively bf my baby (insya-Allah..harap ade rezeki continue sampai dia 2 tahun). Storage bottles beli bkn main byk. Rasenye nnti x muat fridge. Punyelaa semangat kan. Ade yang nak beli freezer kot nih. Haha. Imiginasi bkn main ke hadapan..stok baru ciput dh simpan angan2 nak beli freezer :p

Well, ade jgk my aunties yang suruh ajar campur dengan susu formula (fm) supaya senang bila nak tinggal kat rumah babysitter nanti. Even my mum pun cakap camtu sebab dia tahu bkn senang ibu yang bekerjaya nak fully bf baby. Tapi maybe mase dulu brg2 tuk store ebm tak sebanyak dan secanggih skrg. Now mcm2 ade, so rase mcm no excuse laa pulak kalau xnk bf. But then I xdelaa orthodox taksub sgt bab bf nie sampai nak kondem sape2 yg bg fm kat anak diaorg. Kite pun faham tak semua orang bernasib baik nak fully bf anak. Tue rezeki masing2. I don't mind giving my baby fm. Cumanya selagi mampu kite trylaa bagi susu ibu. Tak gitu? :D

 Gift from my bie... Thanks dear :) Eventho this pump not designed for power pumping..tapi hasilnye okaylaa. Now I top up with manual pump tuk gilir2.

 Bila dh dok mengepam... mende ni antara yang wajib ade. Kalau tak seksalaa rase.. huhu

Skrg nie problem nak kasi konsisten sket bab schedule mengepam. Kalau kat ofis tue xtahulaa nak nyelit pumping session mase bila. Sebabnya my team mmg hectic sket. Byk sgt ad-hoc punye keje. Tapi nnti try gaklaa usaha time lunch hour kot. Tgk sempat ke tak. Huhu. Doa2kan saye ye. Tak lame dh nie nak masuk ofis balik. Huhu. **Chaiyok2!..kasi smgt sket kat diri sndri**

Till then.

p/s: kalau kwn2 ade tips nk pumping secara efektif.. hrp blehlaa share same :)



4 love notes:

Lara is Veelara 13/8/12 11:11 PM  

suke entri u...entri matang n x condemn ibu2 fm mcm i...hmm.sumenye bsebab kn...mcm i,rezeki bf xda...tp ttp sokong ibu2 bf....

ctmah 14/8/12 9:16 AM  

u,chaiyok2!kuatkan semangat eh.xde apa nak sharing coz xde pengalaman lg :)

~ NANA ~ 14/8/12 10:34 AM  

chayok2! i pon stat buat stok susu dah lewat...tp takpe, insyaAllah masih cukup utk anak2 kita :)

Aya 16/8/12 9:06 AM  

lara: thanks dear. well,mmg ade some ppl yg extreme sgt psl bf ni. hopefully kite x jd mcm tuelaa :)

ctmah: tenkiu. insya-Allah ade rezeki nnti smpai masenye

nana: Amin... hrp2 mcm tuelaa :D

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP