Powered by Blogger.

Family Trip 2011: Langkawi Island

 December 18, 2011

Hi lovelies,

Actually nie cerite agak basi tapi rasa cam worth sharing. Especially for those yang interested nak visit Langkawi. Hmm, ade tak yang seumur hidup tak pernah jejak Langkawi? Ish..ish.. kalau ade tue maknenye sekapal ngan saye. Hehehe. Sadis je kan bunyinye.. Orang lain dah dua tiga kali pusing Langkawi tuh. Ni dh 26 taun hidup baru 1st time nak jejak kaki. Tapi xperlaa, at last sampai jugak! Syukur Alhamdulilliah. Ni pun banyak lagi tempat belum pegi. Usahkan Sabah ngan Sarawak, yang kat Semenanjung pun belum habis tawaf! :p

Anyway nie antara trip yang i anticipated giler. Dekat setahun tunggu after I bought the flight tix. Finally, berjaya jugaklaa menjejakkan kaki ke pulau Permata Kedah. But then sadis sketlaa sebab tak berjaya gather all of my family members since my along and angah x dapat join last minute because of work commitment. Well, ibunya tak dapat join, tapi bapak dan anak2nye kami angkut aje :p Jadinye tinggal just 10 of us. We ols dah booked homestay beforehand. Sampai kat airport we rent a van for 4 days + chartered a boat for 1 day island hopping @ RM600 je! Kire murahlaa tue kan? Selamat tak pegi time LIMA, kalau tak sure mencanak2 price naik. 

Anyway, here’s some of the place I think worth visiting/activity worth trying: 



Island Hopping
This is the most exciting and fun activity! We went to three islands, Pulau Dayang Bunting – Pulau Singa Besar – Pulau Beras Basah. Pulau Dayang Bunting was very fascinating. You can see the shape of the pregnant maiden clearly from the back side of the island. Lagi satu yang menariknya, there’s a freshwater lake in the middle of the island. Terasa kejung juge kaki especially masa climbing up the stairs to reach the lake. Masa sampai sana tuh tengah panas terik, so memang takdelaa nak bermandi manda. Just celup2 kaki ala2 buat fish spa :p After that we all singgah kat sangkar ikan tengah2 laut. Sempatlaa tengok2 dan bagi makan ikan yang besau2. Then, we went to Pulau Singa Besar to feed the eagles. Seronok bila dapat tengok eagles tue makan dari jarak dekat . Tapi kat sini tak lama pun. Dalam 5 minit je kot. Then stop by Pulau Beras Basah. We had our brunch there. Bawak bekal siap2 before gerak from jetty pagi tuh. Pulau nie memang very clean and beautiful. Terasa macam kat private island pulak. Sebabnye xde orang sangat pun. Memang puas hati mandi kat situ. Ombak pun tak kuat. Cuma satu jelaa downside pulau nie. There’s no proper facility to shower or change your clothes. Kena pandai2laa berdikari ye. Ala2 survivors gitu :)


Oriental Village (Panorama Langkawi/Cable Car)
This part is very challenging especially for those who are acrophobic (just like me). It was the steepest ride for me. At one part, the cable car was climbing 42 degree vertically! But then, bila lagi nak cabar diri sendiri kan? So I gave a try and I did it! :) The view was spectacular (especially when you’re at the Skybridge). Even though bride tue shaky every time kena tiup angin, pakse jugak diri nie jalan sampai the end of the bridge. Rasa takut and cuak nie tak payahlaa cakap.. Tuhan aje yang tahu. But still, when you looked at the beautiful view around, you'll know it’s worth the journey up to the hill. Ape pun, make sure bring lots of water ye sebab jauh jugak nak berjalan ke Skybridge from Middle station. For more info, you can click HERE



Under Water World
For me biase je, just like Aquaria KLCC. Cumenye yang menarik kat sini sebab ade penguins! There are so adorable. Rasa nak je cilok bawak balik rumah. Lagi satu my fav dier punye coral tanks. Very beautiful! I thought kat sini adelaa underground tunnel yang enable us to look into the sea. Tapi takdelaa pulak :(

Cenang Beach
The most happening beach in Langkawi. Kat sini macam2 water sports ade. Nak jet skiing ke, parasailing ke, macam2 ade. Facilities tuk mandi ke tukar baju ke pun ade. So senang sketlaa kalau nak bermandi-manda. Kat sini chalets pun banyak. Kalau nak merasa menginap tepi pantai bolehlaa try. Harga pun affordable. Cume kat sini foods a little bit pricey. 

 sunset at Cenang
 souvenir wajib! mcm nak giler borong coklat..nie br half :p

Kuah Town
This is where most people shop for chocolates and duty free items like perfume and cigar. Great bargain! Memang rambang mata membeli especially kalau stok2 yang giler pinggan mangkuk or perfumes. Memang rasa cam nak angkut satu kedai bawak balik! Same thing happened to my mum. Selamat kitaorang x beli banyak luggage so terpaksalaa dia berpada2 nak bershopping :p If nak cari souvenirs like tshirt and fridge magnet pun bleh dapat kat sini. Another place yang best tuk beli souvenirs is at Beras Terbakar.

Other that these place ade jugak tempat lain yang we ols visit like Makam Mahsuri and Dataran Lang. Tapi rasanya cukuplaa cerita takat nie je. Kang pening uols nak bace panjang2 (tue pun kalau ade yang sudi nak bace :p) Okaylaa, ade masa kita cerita lagi ye :)

p/s: lame dh post nie dok simpan as 'draft' rupenye.. asik lupe nak publish.. hari ni br ade kesempatan. hehehe :D

Till then.

Regards,

2 love notes:

aNis LeMoN aBu 19/12/11 8:32 AM  

ah. teringat skola lama ;) & especially part chocs!

idea utk langkawi re-visit ni. ;)

Aya 21/12/11 8:23 PM  

anis dulu mrsm langkawi ye... hehe

nway x puas gi langkawi.. rs cam nak gi lagi je :D

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP