Powered by Blogger.

New Chapter - 2nd Trimester

 December 26, 2011

Hi lovelies,

Okay, harinie bukan nak bercerita pasal wedding stuffs or keje or trip ke mane2… tapi ade cerite lain nak share ngan uols. Tajuk post tibe2 2nd trimester. Bilenye masuk 1st trimester ye? Share pon idak. Hehehe. Bukan tak nak share tapi biaselaa.. biar everything in order dulu then baru cari perfect time tuk bercerita. Actually before this penah gak 2, 3 kali buat UPT tapi sume pun turn out negative. Masa tue kena GERD (Gastroesophageal reflux disease) pulak which symptoms dia ade iras2 cam org pregnant gak. Pedih ulu hati, rasa loya2. Kite nie punyalaa beriya wat UPT and pasang angan2 nak preggie. So bila tau kena GERD masa tue malas dah nak buat harapan palsu kat diri sendiri. Lagipun malas nak fikir sangat about pregnancy since I have irregular period.
But then after I went to job interview (for current job) I disuruh pulak buat medical check up. Of course it will include x-ray and my hubby plak yang risau. Yelaa.. in case I memang pregnant takkanlaa I nak buat x-ray kan? So the whole week before I went for the check up dia tak henti2 suruh I buat pregnancy test. Masa tue I just got back from Langkawi. Kat sana memang cam agak hyperactive. Naik boat for island hopping laa.. panjat bukit turun bukitlaa. Memang x reti dok diam. Terfikir jugak kalau I dah conceived takkanlaa xde effect langsung dok buat aktiviti lasak kan? So memang xdelaa nak fikir buat pregnancy test. I pon cam malas2 je. Masuk pharmacy siap salah beli ovulation test kit plak. Nampak sangat takut keciwa if result negative. Hahaha :p 

Anyway, just one day before I went to medical check up I gagahkan diri jugak beli test kit. Tue pon cari test kit yang biase2 je sebab tak nak bazir duit. Yelaa, kalau negative sure nyampah je tengok. Tapi siapalaa kita tuk tahu ape yang Allah dah rancang tuk kita kan? Alhamdulillah the result was positive! It was a joyful moment for me and my hubby :) Esok tue pagi2 terus pegi klinik for further test. Masa doctor cakap result positive I tengok my hubby still dengan muke x percaye dia tuh. Even masa doctor buat scanning pon dia boleh tanye lagi “Betul ke positif?” I nie nak gelak pun ade. Doctor cakap “Kalau awak x percaya lagi xtaulaa”. Yelaa, dia dh siap scan and kira delivery date buleh lak laki aku x caye ye? :p
test kit cap ayam... hihihi. xper, yang penting resultnye :)

Well, Alhamdulillah the journey through 1st trimester has been really smooth and wonderful. Masa earlier weeks je I had severe headache but then sume sakit tue passed kat my hubby. So dialaa yang sakit kepala hari2. Kesian dia..tapi takpelaa, bak kata orang susah sama dipikul. Betul tak? :D Selalu ulang alik gi toilet to pee tue normal laa kan. Pastu mulut nie asyik nak mengunyah je. Xleh makan byk2 skali gus, kena makan sikit2 tapi kerap. Nausea tue slalu je cume xpenahlaa muntah2. Hubby I jugaklaa yang dok sibuk “uwek2” every morning in the shower. Pity him (dlm hati rasa seronok pun ade gak sbb rasa cam i can bully him indirectly :p)

the meds... folic acid, obimin, calcium, fish oil & habbatus sauda. sebu telan ubat.. dari dulu x penah suka makan ubat.. huhu

 ultrasound scan @ 15 weeks :)
So far sumenye okay je. Craving pelik2 pun setakat nie takde lagi, it just I lagi berselera makan western/fast food daripada makan nasi or typical malay foods. Kadang2 siap ngidam nak makan Japanese/Korean foods.. naseblaa labu, lupe daratan jap :p Selamat gak ade selera nak makan kan? Then if berjalan sane sini pun okay je. Haritue gi Tambun pon layan je. Cume masa buat scan after balik from the trip tue doc suspect ade fibroid sebab nampak cam rahim bengkak. Terus dia refer to specialist. My hubby memang dah cuak giler, luckily I bleh maintain positive. After jumpe specialist doc cakap everything is normal. So sekarang nie maintain jelaa ngan specialist sebab mls dh tukar2 obgyn. Hubby cakap our baby nie nak yang mahal2 je :p Hehe..xperlaa, janji sume okay.  Harapnya kekal laa macam nie sampai 3rd trimester. Hehe :D Right now dah masuk 2nd trimester. Hope lepas nie tenaga akan bertambah balik sebabnye I dah start keje with new company yang I attend interview tuh (Alhamdulillah dpt jugak offer eventho tgh preggie. Rezeki baby agaknye). On top of all… sangat tak sabar nak pegi next holiday trip! Hope semuanya berjalan lancar sampailaa ke delivery date. Please pray for us kay :)

Till then. 

XOXO

14 love notes:

MunMun P@nda 26/12/11 12:27 PM  

wah bebs! anak ko nk mkn japanese or korean? demand tu..ahaks!

Miss Aai 26/12/11 12:58 PM  

oh my bestnya!congratz dear..tibe2 i lak hepi baca entri ni.hihi

Aya 26/12/11 1:25 PM  

mun: mmg demand.. nasi2 nie x main. kalo hari2 layan western pon dia suke.. hihih :D

aii: tenkiu so much dear :)

aNis LeMoN aBu 27/12/11 8:23 AM  

olololooo.. so sweet!

*kecik2 lagi da ajar baby travel2 ek, mommy? enjoy while u still can. nanti da sarat kena travel dekat2 je ;)

CONGRATS, babe!

ciksuen 27/12/11 2:36 PM  

wa..congratz~ welcome to da club :) hehe

kasih suci 27/12/11 9:10 PM  

congrats achik...really happy for u...

Aya 30/12/11 12:07 AM  

anis: thank you.. hehe.. dlm perut blehlaa bwk travel same. kang dh kuar tggl je kt atok2 dia. hihi

ciksue: tenkiu..alhamdulillah ade gak rzki :)

Aya 30/12/11 12:09 AM  

sham.. thanks. bile nak join the club? ke dh ade.. tp snyp2 je? hehehe :D

kasih suci 13/1/12 1:04 PM  

alhamdulillah...dh ada jugak..tp masih baru sgt lg..tu yg senyap2 jek..syyhhhhh...hehehehe...

Aya 14/1/12 12:33 AM  

hehe.. pandai jgk kite bajet2 ye.. sbb nmpk gaye cam berisi je :)

nizabeba 14/1/12 12:46 AM  

Congrats Aya! take care dear..have fun with the lovely pregnancy journey..hehe

Aya 14/1/12 1:15 PM  

thanks mummy niza. enjoy ur motherhood! :D

yusmEa 17/1/12 10:56 AM  

achik..aku br je dpt baca post ni.congrats dear!! tc tau..insya Allah semuanya ok :)

Aya 20/1/12 10:00 PM  

thank ummi! hehe... Ameen :)

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP