Powered by Blogger.

The Lost World of Tambun & Kellie's Castle

 December 3, 2011

Hello!

Holiday plan on last weekend memang paling spontaneous and giler punye ad-hoc! Tetibe je on Saturday morning tue my parents cakap boring nak spend weekend kat rumah. So diaorang ajak gi jalan2. Mula2 terfikir nak pegi Melaka or PD but terfikir pulak about my along yang dah gerak to Taiping pagi tue. Dia nk attend wedding her friend but after that she planned to visit Lost World of Tambun. Nak bawak hero2 dia main air. We ols rase cambest je nak menyelit skali. Finally semua pun setuju nak pegi Tambun. Last minute cari homestay. Hotel definitely dah fully booked. Habis satu2 homestay kitaorang call. Sampai nak give up pun ade dah. Masa tue I cakap kat my alang “Takperlaa, nie nombor last kita call. If xde, kita tukar plan”. Alhamdulillah ada rezeki kami. Ade orang baru cancel booking, so we ols dapat the house. Dahlaa rumah tue dekat sangat ngan Lost World of Tambun! Seronok2! Hehehe. Once dapat je homestay terus kitaorang packing. By 6pm selamat sampai Tambun :)

 surroundings


On Sunday morning tue lepas breakfast we ols terus siap2 tuk terjah Lost World of Tambun. Sampai sane dalam pukul 10 lebih, masa tue line queue dah panjang giler. Luckily my along sampai awal so my brother in law dah halfway beratur. But still, dengan panas teriknye memang mencabar giler nak tunggu dapat pass masuk. So if uols plan nak pegi sane on weekend or public holiday, make sure you arrive before the counter opens at 10am! You will be given a wristband which will be use as your “wallet”. You can top up a min amount of RM10 at any available kiosk. The ‘cash’ will be used for equipment rental or when buying foods and drinks. If there’s any balance available, you will get the refund after you check out/return the wristband. 


 inside the park..we had a blast! :)

After dapat masuk tue terus kitaorg tukar baju then serang segala pools yang ade. Hehehe. My favorite is the hot spring! Very refreshing…dahlaa tengahari tue hujan pulak. So sedaplaa berendam dalam air panas, siap berpayung lagi! Almaklumlaa, I always carry an umbrella in my handbag. KL kan ujan hari2. Hehehe. Overall, I gave 8/10! Anyway, haritue banyak jugak berjalan. Rasanya habis satu kawasan tue we ols pusing. Orang lain naik tram yang disediakan, we ols jalan kaki je. Lagi puas hati :) Some of the attractions are the Wave Pool, Water slides (Cliff Racer & Tube Raiders), Tiger Valler, Petting Zoo and Hot Spring & Spa. After dah penat berjalan and tah berapa kali dah baju tue basah kering, basah kering.. finally we decided to went back around 5pm. Selamat tak sunburn. Before masuk tue dah apply siap2 sunblock. Tapi tue pun rasa tak cukup sebab spf30 je. Tapi bolehlaa kan daripada takde lansung. Kalau tak konfem balik KL terus rentung kulit nih :p

 other attractions
 
Another last minute plan was our visit to Kellie’s Castle. Since the journey from Tambun only takes about 30 minutes, why not singgah je kan? Lagipun ntah bila lagi nak sampai ke sane. So dapat jugaklaa nak tengok seni bina yang jadi pujian ramai ni as well as the infamous ‘Bear Tree’. Yang menariknya masa pegi tue tengah panas terik tapi bila masuk dalam Kellie’s Castle tue trase sejuk je. Maybe sebab bahan binaan ngan lubang angin yang dibuat kat bangunan tue. So air ventilation dalam tue memang bagus. I think the management should took extra care of the building especially on the cleanliness. Well, pape pun memang sangat puas hati ngan trip kali ni. Maybe next time bleh buat ad-hoc family trip lagi. Hehehe :) Okaylaa..hope uols had a great weekend ahead. Maybe bleh plan trip gi mana2. Xpun pakat plan for Christmas holiday!

 exterior
 interior


p/s: saje selit few wedding photos taken at Kellie's Castle tuk tatapan para B2B :)


Till then.

Regards,

2 love notes:

aTy _faRed~ 16/12/11 2:54 PM  

dah lame sangat teringin gi tambun ni..tapi ni dah pegnan tak ley ar pergi tempat2 macam ni..:(

Aya 18/12/11 1:34 AM  

hi aty.. preggie pun still boleh layan kot.. esp kt hotspring. syiok..hehe :)

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP