Powered by Blogger.

Review: Wedding Rings

 February 11, 2011

Hi lovelies,

Rasanya macam banyak je hutang post ngan uols. Takpe, nnti i review satu2 ye. Anyway, before this tak sempat nak citer about my wedding rings kan? So kali nie nak amik kesempatan bercerita. hehehe. Kalau uols nak bace saye citer panjang lebar pasal 4C (Cut-Color-Clarity-Carat) ke.. pasal GIA certificate ke.. lupekan aje sebab mende2 tue tak termasuk dalam senarai kriteria saye memilih cincin. Dalam 4C tuh i only prioritize one aspect which is the CUTTING (as for my spouse, of coz i tgk design je since he's not fancy ngan cincin yang ade diamond). Lagi satu mende yang agak crucial dalam bab membeli nie adelah the PRICE. Basically, tue je mende yang saye fikir time nak beli cincin. Lain2 tue belakang kire. Sebabnye, at the end of the day.. u yang nak pakai cincin tue. As long as u love ur ring.. nothing else matter. Takdenye hari2 ade orang nak tanye cincin ko nie ape color, ape clarity, ade gia cert ke and so on. Tak gitu? :D


from my OP


Anyway, since daripada dulu (zaman kat skolah) lagi saye sangat minat ngan PRINCESS CUT ring. Memang dok berangan2 and mengidam habis lah. But i knew agak impossible nak dapatkan cincin macam tue kat sini dengan harga yang affordable. Believe me, every kedai yang i masuk i akan tanye price for princess cut ring. And of coz bile dengar harge terus rase nak melopong je mulut. Actually, ade gak yang mampu dibeli tapi ya ampun... kecik yang amat diamond dia. Ulcer kat mulut nie pon lagi besar kot :p Try gak nak divert perhatian  ke cincin solitaire tapi tak berjaya melekat di hati. Plus, saye jenis suka cincin yang ade satu je diamond. For me, it means "THE ONE & ONLY".. eceh... berfalsafah plak. So dalam banyak2 design, princess cut jugak yang jadi pilihan especially yang kedudukan diamondnye macam diamond shape dekat game card tuh.

Nak dijadikan cerita, my sis went for overseas trip and she found my dream ring. Giler sejibik ngan ape yang saye nak... and the price? Haruslah lebih murah daripada kat sini. Lucky me! I've asked about the 4C once and i barely remember it. Nampak sangat memang saye x bape nak fikir pasal tuh (tapi rasenye memang x menghampakan). Yang penting, i love my ring! When i showed it to my bf (back then, now my hubby) pun dia terus setuju (cincin nie dibeli before kami tunang ye kwn2). Jadinye berjayalaa saye rembat princess cut ring for my wedding :)


closer look.. nie from my camera




And as for his ring, banyak gak kedai kitaorg jelajah. Sambil2 usha his ring sempat gak saye usha2 harga princess cut ring (again! hehe.. saje nak compare price. definitely i saved a lot!). Anyway, we were looking for simple and modern design. Nak masculine look bak kate orang. So dalam banyak2 kedai, TOMEI gak yang jadi pilihan. Tak taulaa nape, maybe sebab diaorg punye design lagi banyak variety kot. So once dah jumpe design yang berkenan di hati terus we ols decided tuk beli. Well, since both rings fit well on our fingers, tak yah susah2 nak resize ke ape. Senang citer. Then few weeks before our wedding kitaorg gi kat TOMEI OU tuk engrave. FOC tuk dua2 cincin.. wehuuu :D


For me, since cincin nie akan jadi simbol our marriage.. so pasal design ke ape biar masing2 yang pilih and buat keputusan. Saya pilih cincin saya.. and my hubby pilih cincin dia. Mestilaa kita nak orang yang kita sayang suka ngan cincin yang kita bagi kan? Lagi meaningful if dia pilih sendiri sebabnya dia yang nak pakai hari2. So biarlaa ikut taste dia. Second thing is the price. If pilihan kita tue within budget, go for it! Tak yah pening2 fikir pasal 4C ke ape ke (ekceli saye memang stock x suke nak serabut kepala. kalau uols rase sekapal ngan saye maybe leh folo tips2 yg ade nih. hehehe)


last pix tuk tatapan uols.. biar my hubby lak jadi model :p


p/s: to those yang blum shopping wedding ring lagi, Happy Hunting! :)


11.02.2011 - pernah berangan nak kawen on this date :p

Till then.

Best regards,

9 love notes:

Rilla 12/2/11 7:58 AM  

Samalah kita. I pun suka princess cut, tapi in the end tak beli pun sebab tak ada yang affordable.Kitorang pun pilih cincin masing-masing sebab sendiri nak pakkai kan? Last-last I beli eternity ring [kunun simbol eternity marriage la] sebab I memang tak suka pakai diamond besar-besar, tercatuk sebijik macam solitaire tu.

For me 4C dan GIA cert tu, kalau untuk wedding ring, tak payah pun takpe kan? Bukan you nak jual balik pon. Yang penting suka.

0sh!Nz d' sen0r!ta 12/2/11 12:21 PM  

sayang memang tak pernah faham psl 4C tu. ahaha. yang penting ade cincin dan cantik. orang takkan tanye punye la harga. sape berani tanye, siap ah nak kena belasah. ehehe.

0sh!Nz d' sen0r!ta 12/2/11 12:45 PM  

eh silap eja la. *saya.

nizabeba 14/2/11 11:01 AM  

cantek mek!! hehe..mcm mane nk pujuk lelaki pakai cincin eh?? haha..tunang x brp minat sgt..adeh..

veesakura 14/2/11 11:27 PM  

cincin laki tu, material pe ek? cam berkenan plak.hihihi. nk p lawat tomei la pasni :)

Aya 15/2/11 5:22 PM  

rilla: lucky u! i suke gak eternity ring.. great complimentary tuk cincin yang ade sebijik je diamond tp my hubby x bg beli. xtaulaa nape dier x berkenan cincin tue.. kalau nk sgt maybe kena beli sndri :(

Aya 15/2/11 5:25 PM  

oshin: if u mmg nk gune *sayang* pun bleh.. hehehe.. nway, kdg2 tok kadi tanye harga cincin tue.. dunno why.. tp mmg slalu dgr yg tok kadi akan tnye pengantin lelaki harga cincin/brg kemas yg diberi mase kawin. my hubby pun kena soal gk hrtue

Aya 15/2/11 5:28 PM  

niza: sile pujuk ngan cara halus.. x dpt cara halus sile gune cara kasar! hehehe.. *just kidding* well, my hubby pun x suke pki cincin sbb dier slalu kuar ke site, so leceh pade dia.. tp bile pujuk2 slmt dier setuju :)

Aya 15/2/11 5:32 PM  

veesakura: usually kat tomei u bleh pilih design yang u nak then u bgtaulaa kat SA u material ape (in case cincin yang u berkenan tue suasa but u nak platinum). then SA akan check the price for u :)

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP