Powered by Blogger.

Festival Pengantin Malaysia 2011

 February 26, 2011

Attention to all B2B!!

I have good news for you. Maybe ade yang dah tau... tapi pada siapa2 yang belum tahu ataupun yang dah terlupe, please check this out. Ade event menarik tuk uols join. To those yang dah biase terjah Pameran Pengantin and sangat suke pegi event macam tue, memang wajib masukkan this event in your calender. Actually Festival Pengantin nie dah dirasmikan masa diaorg taja reception for Ayu Raudhah & Zaquan Adha kat Beach Hut, Mines Wellness Hotel bulan lepas. Kirenye saye agak ketinggalan gak bab nie sebab x bape nak ingat, bile dengar iklan kat radio tadi baru teringat balik. So sape2 yang sekapal ngan saye blehlaa take note ye :) 


photo credit: Piccalasso (penah teringin nak hire derang tapi x tercapai lak)

Anyway, Festival kali nie disertai lebih drpd 200 syarikat yang terlibat dalam perkhidmatan perkahwinan. Banyakkkkk tuh! Sure meriah giler! Yang mane belum jumpe vendor kesukaan, time nielaa masa yang bagus tuk korang survey2. Masa nie jugak korang bleh buat budgeting sebab kite leh tgk price range tuk sesuatu mende yang kite nak tue. So nanti barulaa tau  harga yang diletak oleh vendor tue reasonable ke tidak. Ape lagi, pakat pi terjah ramai2 ye :D


DATE: 4-6 MARCH 2011
VENUE: MINES INTERNATIONAL EXHIBITION CONVENTION CENTER (MIECC)


p/s: harap info nie membantu :)


Till then.


Best regards,

Read more...

Review: Photographers

 February 25, 2011

Hi lovelies! (erm.. ade ke yang rase diri mereka x lovely? hehe...  xde kan? :p) Harapnye uols sume sehat2 laa ye. Hari nie nak sambung lagi bab review. Nanti dah selesai dengan review session baru saye post bab DIY pulak ek. Actually, xde mende yang sangat detail pun nak komen about my OP. Yang bleh saya cakap adalah saya sangat puas hati! .....and sangat puas hati! :D

Oh ye, kalau sape2 drop by website my OP - Faisal @ Acaii maybe dah tengok my pix. Setakat nie memang sangat puas hati (berapa kali nak ulang daa? :p) Terkebil2 mata sambil tengok gambar2 yang ade. Teruja okeh... Tak sabar nak tengok sume gambar! Lepas nie leh letak dalam frame banyak2. Weehooo! Anyway, nie pon i ciloks from Acaii's website. Mintak halal ye tuan photographer :D


from me to him 

Sebelum nie pun saye penah post pasal OP so kalau uols ade bace memang uols tahulaa yang senang keje ngan Acaii ni. Kadang2 kite lak segan ngan dia (tak taulaa nape.. maybe sebab muka dia cam innocent je.. hehe). Pade sape2 yang berminat nak hire Acaii, memang sangat2 recommended! Masa nikah haritue Acaii datang sorang je. Memang on time sampaikan pengantin lak kalut sebab tak sempat bersiap.. hahaha. Harap maafler ye. Pengantin nie memang suke last2 minute. Masa reception Acaii pegi hotel dulu tengok saye & my hubby bersiap, then after snap some pix dia terus gi dewan. Time tue dia bawak kawan dia skali memerangkap assistant iaitu Khairul Hafiz @ Cot (kat sini xde gambar saye ye). Anyway, thanks to both  of them :)


nape ayu? tue panggilan manja from my hubby dari dulu lg :)
 kasut yang paling susah dicari seumur hidup nih... huhu
 bunga telur teddy bear yang jadi rebutan ramai! berminat? drop ur comment ye :D
nak gak tepek gambar my nephew yg sangat cheeky :D

Masa wedding haritue kami hire dua OP. Bukan ape, nak memudahkan keje so takdelaa OP tue penat nak cover everything sorang2. Anyway, gambar from second OP nie memang dah banyak saye tepek kat my previous posts. Nama dia Khairul Faizi tapi kitaorg panggil Kechik. Ni kawan my hubby. So memang senanglaa nak kawtim. Hehe.. For me even dia baru lagi tapi dia banyak idea. Price wise memang sangat bajetlaa tapi berbaloi2 habis!.. and again, sangat puas hati :D Nak cuci mata lagi ngan pix from this OP? Meh sini i tepek lg sikit.. hehe :D Kalau nak banyak2, tengok kat page FB dia ek



since Kechik nie kawan my hubby, so dia banyak cover side lelaki.. side I dah ade Acaii.. hehe






Alhamdulillah everything went well. Syukur gak sebab OP kami bagus2 belake. hehehe. Harap2nye cukuplaa layanan kami kat OP. Risau gak OP tak dapat makan ke ape. Salah silap harap dapat dimaafkan ye. Sekali lagi, terima kasih banyak2 buat our photographers. Gambar2 daripada anda akan menjadi kenangan terindah buat kami :)


p/s: just sedikit komen on Acaii's post.. pengantin nie memang giler purple! hehe.. and sebenarnye bukan kami yang pecah tradisi.. ramai lagi senior kami yang dah berjodoh. my hubby saje je gurau2 hrtue :D


Till then.


Best regards,

Read more...

Review: Wedding Cake

 February 24, 2011

Hi lovelies,

Sedih tul sebab skrg nie susah nak online. Tgh nak adjust diri kat new workplace. Huhu. Anyway, I'm back with my review series. Hope dapat membantu those yang tengah survey vendor. So kali nie sambung bab wedding cake. If you read my previous post sure uols tahu yang my wedding cake ditempah just few weeks before the wedding! Sengal ke tak sengal? huhuhu. Alhamdulillah urusan bab nie dipermudahkan and senang je kami jumpe vendor yang sesuai. Thanks a lot to my Alang yang put her effort tuk pastikan everything goes according to plan.. and of course big thanks to my Angah yang sponsored the cake :)

Sebenarnye kitaorg approached few bakers tapi most of them ade masalah untuk deliver the cake straightly to the hall. Kitaorg tak nak amik risiko tuk pick up sendiri sebab in case jadi pape kat cake tue on the way, mcm mana pulak kitaorg nak repair cake tue kan? Last2 jumpa gak baker yang sudi amik order last minute and willing to deliver the cake. Lagipun dia operate kat SS5, PJ so takdelaa jauh sangat daripada dewan. As for the design, kitaorg just bagi design cake yang kitaorg berkenan then bagitau theme kaler wedding. Memang berangan sangat nak 3 tiered fondant cake, so bila dapat gak tempah cake idaman hati terus teruja! Luckily my wedding cake turned out to be so beautiful, just as i imagined (eventho the size lil bit smaller than i thought :p) Rupa yang cantik saja tak cukup kan? (nway, cantik pada pandangan mata saye lah, kalau uols rase x cantik xper.. hehe) How does it taste? Yummylicious! It was chocolate moist cake with strawberry fillings. The texture was so soft and rasa manis dia memang secukup rasa! Jadinya tak muak nak makan. Nasiblaa sempat gak merasa 1 slice after cutting cake ceremony tuh. Kalau tak, sure menyesal gler. huhuhu.

So, inilah dia my wedding cake (^_^) hehehe... bulehlaa kan daripada takde? nie pon orang sponsor :D



Thanks a lot to K.Asmah from Asmaradana Cakes - she did great job!

One cake is not enough? Wait... wait....

Hehehe.. actually I had second cake! Ini idea my B and I. Design cake i serah 100% kat baker cumenye i prepared design tuk edible image je. Oh ye, ni bukan wedding cake ye. Ada sebabnya why we decided to have this cake. Cake nie sempena meraikan anniversary my batch that fall on 4th February jugak.. and of course, for my BFF Neesa & Nadh yang birthday diaorg pun on the same date! Alang2 nak celebrate my batch haruslah celebrate my hubby's batch jugak. Diaorg punye anniversary is on 22nd February. Jadinya combine jelaa kan. FYI, my hubby and I dua2nye blaja kat SBP, so kalau semangat sekolah lebih tue faham2 jelaa ye. hehe. I am proud to say that i have the same BFF for 13 years! Once SSPian forever SSPian! (tetibe nak gler kuase :p) Well, lagipun sebab sekolah jugaklaa saya ngan my B berkenalan. Eventho kami tak sama sekolah, tapi kami berkawan 12 tahun sampailaa kami decide tuk lebih serius and get married. Plus, badge skolah kami seiras. Exactly the same color scheme (white, yellow, green & red).. memang sehati sejiwa! (haha.. nie coincidence je :p) Anyway, cake yang vass and superb ni i ordered from my BFF - Mummy Bunny's Kitchen. Thank you so much dear! :)




Actually, ade kontroversi jugak bab kek nie when someone xleh nak beza kek ni ngan kek kahwin and start bashing our idea on having this cake. Tapi xperlaa, saye x amik pusing sangat pun. It's my wedding. Suke atilaa saye nak wat kek camner pun. Kek bentuk rumah ke, senapang ke, pasu ke. Tak gitu? Pape pun, I'm very thankful sebab ramai orang yang concern and slalu tolong jadi "mata" and "telinga" buat saya. Luv uols so much! :)


p/s: Quoted directly from someone yang kena mengena ngan isu nie (pulang paku buah keras ye :p) Rather than just being such an annoying person and criticizing other people i do think you should find something else to doJangan pandai cakap aje! 


Pix credit: Acaii Jawe Photography


Till then.


Best regards,

Read more...

Faceblog lah pulak :)

 February 21, 2011

Hi lovelies,

Penah dengar Faceblog? haaa.. ingat ade Facebook je ke? Anyway, thanks to Mrs. Liyana for spreading the info. Jadinye ape tue Faceblog?


Faceblog is a platform for Malaysian Blogger to connect with each other.  So for those yang nak up kan traffic or nak menambah kenalan blogger blehlaa cuba join Faceblog. Rasanya function Faceblog lebih kurang macam Gengblogger (if u ever heard of it) tapi Faceblog nampak lebih mudah untuk disertai :)


Cara tuk join Faceblog mudah je... Just follow these simple steps


1st - Be a follower of Faceblog
2nd - Put Faceblog banner on your blog
3rd - Make a post about Faceblog
4th - Submit ur blog URL and post link

That's all. Senang kan? Jadinya tunggu ape lagi.. Saya dah join! Anda?

Edit

For more info, please click Faceblog link at my sidebar :)

Best regards,

Read more...

Review: Make Up Artist (MUA)

 February 19, 2011

Hi lovelies,

How's your weekend? Hope uols have a blast ya! Sat lg i nak pi lunch date with my BFF :) Sementara ada masa ni nak sambung cerita sket pasal Make Up. As i said in my previous post, i would love to have natural make up (and of coz nak sedikit highlight tang mata dengan harapan bley jadi ala2 Rani Mukherji.. hahaha :p) Bila dok survey and blogwalking for few months akhirnya ketemu jua dengan MUA pujaan hati. So, without hesitation i terus contact Ayangkamell and bila tau dia free i terus letak deposit. Yelaa kan, orang berduyun2 dok pakat booked MUA, Ayang nie pun hot stuff.. yang booked setahun sebelum majlis pun ade. Saye ni yang tinggal lagi beberapa bulan mase tuh of course laa dah cuak. Selamat ade gak rezeki nak make up ngan Ayang :D




Anyway, ade gak survey another MUA for solemnization since i booked Ayang utk reception je. Tapi MUA yang i nak tue ade hal lain on my wedding date, jadinye sebab x dapat MUA yang i nak i terus x amik mana2 MUA. hahaha. Save cost! Bila fikir2 balik, majlis akad nikah kan should be very simple. So why nak spend banyak2 just for make up (nie ayat sedapkan hati sebenarnye). Tapi kalau uols ade bajet lebih ape salahnye kan cari MUA yang terer2. Bak kata orang, sekali seumur hidup kot. Sure we want the best for our wedding. Mase nikah haritue i asked my sis tuk tolong make up. Nak make up sendiri memang tak dapeklaa, silap2 jadi tepung gomak lak. Silap cara pakai foundation kang ade yang nampak cam pakai kapur kasut! Sia2 je jadi 'The Mask' version putih. huahaha. Baiklaa xyah nak memandai sndri kan? :p

On my reception day tuh Ayang sampai on time. Dia lak tunggu i kat hotel sebab i terhegeh2 lagi menepek kat dewan dok tgk setup. Ya ampun! Selamatlaa cukup masa tuk Ayang siapkan i skali ngan my hubby. In fact kitaorg siap awal sebenarnya :) Masa mula2 jumpa tue i punyalaa cuak jumpa Ayang tapi dia sangat friendly and pandai put people at ease. Overall, working with Ayang memang sangat senang. After booked tuh Ayang ade gak bukak room for discussion. Kotlaa i ade my own preference for make up ke ape. But knowing Ayang punya touch yang slalunye gojes jadinye i x banyak songeh. Lagipun i jenis yang x fussy sangat kot. Ikutlaa Ayang nak tepek ape kat muke ni. Janji naik seri and cover segala cela kat muka ni. Dahlaa eyebags i macam hape je kan :p

Bila Ayang asked me style cmner yg i nak, i just said i nak highlight kat mata since i don't wear lenses. Alhamdulillah everything was perfect! Bila tengok cermin cam x caye je tengok muka sendiri. Ayang applied make up tuh very smoothly.. rase cam nipis je and terbuai2 sampai nak terlelap. Sangat suka ngan my make up sebab kaler eyeshadow tuh purple and Ayang applied lipstick yang terang sket instead of nude colors. Ramai gak yang puji make up malam tuh. So, definitely i'm a satisfied costumer! Tak perlu i cakap panjang lebar pun sure uols tahu Ayangkamell is very well recommended :)


For more info, please click


p/s: i heard Ayang was hospitalized due to high fever.. same2 kite doakan smg Ayang cepat sembuh ye


photo credit: Faceofphotography Kurtchik

Till then.

Best regards,

Read more...

Tagged Post

 February 17, 2011

Hi lovelies,

Actually dh lame been tagged by Cik Nadya yg so sweet tuh... tapi asyik x sempat je nak buat. Jadinye harinie take time sket tuk buat this post. Hehehe.. Ampun ye :)




1. APAKAH STATUS ANDA?
Currently i'm someone's wife.. cam x caye pun ade :p

2. CERITAKAN TENTANG DIRI ANDA
I'm a simple person esp bab dressing. Jgn mimpilaa nk tgk saye over-d0 bab berhias xpun bab make up. Saya nie talkative tapi sape yg baru2 kenal akan ckp saye nie pemalu and pendiam :p Very independent sbb sgt suke buat sume keje sendiri. Agak shopaholics since saye suke kumpul baju, bag & kasut. Lately nie je kurang bershopping sebab fulus kering gara2 nk kawen. hihi. Really hope one day nnti bleh dpt my own walk in wardrobe :D Sangat suke kaler purple & black. Selain tue saye juge sgt suke travel and suke amik gambar (and yet time wedding haritue sgt kaku berposing! *sigh*)

3. CERITAKAN TENTANG BLOG ANDA
Mula2 start blogging time guna friendster few years ago. Masa tue i wrote about my life je. Then i moved to Blogger. Niat asal nak focus on my travel experience and my interest in photography je but then bila dh sibuk2 buat wedding preparation rasa seronok lak nk berkongsi pendapat ngan b2b bloggers yg lain. Lagi satu, blog nie one of my platform to improvise my english. That's why ade certain post yang i tulis fully in english. So hasilnya jadilaa blog seperti sekarang nie - which u will find cerita rojak2 and bahasa rojak2 :p Harap2 uols x peninglaa ye

4. APA PENDAPAT ANDA TENTANG DUNIA BLOG?
Very dynamic & interesting! Kalau pandai gune, blehlaa fully utilize macam2 kegunaan blog nie... bleh share info, bleh dapat ramai kenalan baru yg share the same interest as ours, bleh gune for business & macam2 lg :)

5. NASIHAT KEPADA KAWAN-KAWAN YANG BARU NAK BUAT BLOG
be passionate in your writing and just be yourself! sometimes ade gak blogger baru yg copy and paste the whole post drpd blogger lain. tue kan cerita pasal life orang lain, nape kite nak tiru mende yang same? so, elakkan plagiarism ye! bab2 lain saye x reti nk nasihat sbb saye pun dalam ketegori masih baru nak belajar

6. NYATAKAN KEUNIKAN BLOG ANDA
ntahlaa.. xtau ape yg unik.. for those yang membaca and berminat ngan blog nie mungkin tahu ape yg unik pada blog nie. for me, as long as info yang saya nak share tue sampai pd orang lain and berguna buat mereka, that's more than enough for me :)

7. SAMPAI BILA NAK MENULIS BLOG DAN IMPIAN ANDA DALAM DUNIA BLOG
insya-Allah akan terus menulis sampai saye rase x daye dah nak menulis. impian? hurm.. nak kumpul kawan blogger ramai2 and hopefully bleh keep in touch ngan diaorg smpi bile2 

8. TAG 5 ORANG YANG ANDA NAK KENAL
well, ikut hati nk tag ramai2 je lagi esp my new followers tp ramai gak yg i x jumpe link so susah nk follow back :( anyway, i letak setakat yg i mampu tempek jelaa ek. sape2 yg dh bace entry ni and teringin buat gak, feel free to do so okay! :)


NIZA
DIBA
LISA
ALIZA
KITAKESITU (ehh.. ur name ape ek?)
JAZZEYRA
MIZZURA


Till then.


Best regards,

Read more...

DIY: Fresh Flowers Hand-bouquet

 February 16, 2011

Hi lovelies,

I'm back from a long holiday. Last weekend i followed my B balik Kluang. Celebrated his birthday on 13th and semalam baru sampai KL. Then harinie pi amik offer letter kat PJ. Next week i'll be in my new office! Remembered last post yg i ckp i pi interview 3 days before my wedding? Alhamdulillah i've got the job :D Jadinye sementara masih lagi dalam mood bercuti nie. Nakler amik kesempatan menulis.. kotlaa lepas nie my life will be busier, kang x sempat dh nak blogging slalu :(

Anyway, uols yg dh biase bace my blog sure tau betape sukenye saye nie wat keje last minute. So, hand-bouquets nie pun antara hasil2 keje last minute. Thanks to Along, K.Nida, Zai & Mun who've helped me to finish up the bouquets (for solemnization & reception)


my pink & blue roses bouquet :)


Untuk nikah, saye saje pilih kaler yang lil bit contrast with my outfit. Since saye pakai baju off white and pilih dark pink untuk tudung (supaya my face stands out, instead of wearing all white) jadinya salah satu warna pilihan tuk bunga tangan haruslah pink. Then why i add blue roses? Sebab nak match dengan samping my hubby :)


As for reception's bouquet.. i chose white roses supaya nampak kontra ngan baju. Kalau amik bunge purple nnti x nak seri laa plak kan? At first, i was contemplating whether nk gune roses or calla lilies but then kalau gune calla lilies kena pegang bunga tuh mengiring. Kalau nk pegang depan pun bleh tapi kena buat big bouquet and of course it will cost me a lot! So better gune white roses then tambah sket dianthus mix tuk serikan bunge tue. Luckily bunga yang i dapat a lot better than the one i saw mase buat tempahan :)


my BFF jadi model.. ssh nak cari clearer pix of the bouquet dlm my camera

So, cara2 nak buat bunge ni gane? Hmm.. name pun DIY kan, so basically bedal aje ikut suke. Kalau nk buat proper way pun bleh but since nak guna tuk few hours je so gune cara yang paling senang jelaa :)

1) Susun bunga yang nak digunekan one by one. So basically sebelah tgn pegang bunge, sebelah lagi menyusun. Dapatkan bentuk bulat.. tapi kalau ade senget sikit tue halalkan jelaa. hehehe

2) Kalau bouquet tue besar, seal first half dulu batang2 bunge tuh then bile dh siap susun sume seal again sampai kemas. Yang nie gune selotape biase pun bleh.

3) Lilit batang bunge dengan ribbon. Kalau nak lebih menarik, try gune 2 kaler. Lilit 1st layer ngan softer kaler. Then layer atas lilit dengan kaler yang lebih terang.  Kalau xnk lilit ngan ribbon pun bleh, maybe u can try diamond beads yang orang letak tepi tudung tuh. Contohnye macam kat bawah nie;


4) Lepas lilit, u bleh ikat bentuk ribbon kat bahagian paling atas (means kena buat dua layer lilitan. atas ke bawah then naik atas blk) or if nak senang, pin je bahagian hujung ribbon and few places yang u rase perlu dengan jarum peniti. U may use coloured thumbnail  or jarum peniti yang ade pearl berwarna as well.. cucuk in one lane or selang seli macam dalam gambar kat bawah nie;




5) Untuk hiasan, u bleh tambah juraian pearls or crystals atas bunga xpun letak brooch besar kat bahagian batang. Time nie u can play with your own creativity... yang penting hasilnye memuaskan hati sendiri. hehe :D

add some crystals
 brooch tuk menaikkan seri :)
nak lebih unik? letak brooch between the flowers 

See.. senang je kan? Selamat mencuba :)


Kalau nk cuci mate lagi maybe uols leh usha my previous post regarding this.


I have another 2 hand-bouquets nak DIY for upcoming receptions. Tak tau lagi nak gune fresh flowers or artificial.. tgh mencari idea lg nie.

EXTRA TIPS


  • gerbera, daisy & carnation maybe bleh jadi better substitutes than roses if u nak bunga yang agak affordable and tahan lama. Usually it last up till 1 week (even x letak dlm aircond). So, bleh recycle for few events.. jimat kan? :)
  • cara yang baik tuk simpan bunga2 nie - jgn buka bungkusan bunga if belum nak guna, rendam batang dlm air and simpan dalam bilik yang sejuk. ade org cakap rendam dlm air panadol lg bagus but last time saye letak air paip biase je
  • if nak guna carnation, cari yang belum kembang or separa kembang. then few hours before nak guna baru buka bungkusan bunga, keep rendam batang dalam air and dedahkan bunga kat sunlight. nanti bunga tue akan mengembang
  • sediakan water spray so sepanjang penggunaan bunga tue u bleh spray air kat bunga biar nampak lebih segar (masa nie i recycle botol Fabulon je, orang ingat saye spray ironing aid kat bunge :p)
p/s: flowers for my hand-bouquet were from FLORISTIKA


Till then.

Best regards,

Read more...

Review: Wedding Rings

 February 11, 2011

Hi lovelies,

Rasanya macam banyak je hutang post ngan uols. Takpe, nnti i review satu2 ye. Anyway, before this tak sempat nak citer about my wedding rings kan? So kali nie nak amik kesempatan bercerita. hehehe. Kalau uols nak bace saye citer panjang lebar pasal 4C (Cut-Color-Clarity-Carat) ke.. pasal GIA certificate ke.. lupekan aje sebab mende2 tue tak termasuk dalam senarai kriteria saye memilih cincin. Dalam 4C tuh i only prioritize one aspect which is the CUTTING (as for my spouse, of coz i tgk design je since he's not fancy ngan cincin yang ade diamond). Lagi satu mende yang agak crucial dalam bab membeli nie adelah the PRICE. Basically, tue je mende yang saye fikir time nak beli cincin. Lain2 tue belakang kire. Sebabnye, at the end of the day.. u yang nak pakai cincin tue. As long as u love ur ring.. nothing else matter. Takdenye hari2 ade orang nak tanye cincin ko nie ape color, ape clarity, ade gia cert ke and so on. Tak gitu? :D


from my OP


Anyway, since daripada dulu (zaman kat skolah) lagi saye sangat minat ngan PRINCESS CUT ring. Memang dok berangan2 and mengidam habis lah. But i knew agak impossible nak dapatkan cincin macam tue kat sini dengan harga yang affordable. Believe me, every kedai yang i masuk i akan tanye price for princess cut ring. And of coz bile dengar harge terus rase nak melopong je mulut. Actually, ade gak yang mampu dibeli tapi ya ampun... kecik yang amat diamond dia. Ulcer kat mulut nie pon lagi besar kot :p Try gak nak divert perhatian  ke cincin solitaire tapi tak berjaya melekat di hati. Plus, saye jenis suka cincin yang ade satu je diamond. For me, it means "THE ONE & ONLY".. eceh... berfalsafah plak. So dalam banyak2 design, princess cut jugak yang jadi pilihan especially yang kedudukan diamondnye macam diamond shape dekat game card tuh.

Nak dijadikan cerita, my sis went for overseas trip and she found my dream ring. Giler sejibik ngan ape yang saye nak... and the price? Haruslah lebih murah daripada kat sini. Lucky me! I've asked about the 4C once and i barely remember it. Nampak sangat memang saye x bape nak fikir pasal tuh (tapi rasenye memang x menghampakan). Yang penting, i love my ring! When i showed it to my bf (back then, now my hubby) pun dia terus setuju (cincin nie dibeli before kami tunang ye kwn2). Jadinye berjayalaa saye rembat princess cut ring for my wedding :)


closer look.. nie from my camera




And as for his ring, banyak gak kedai kitaorg jelajah. Sambil2 usha his ring sempat gak saye usha2 harga princess cut ring (again! hehe.. saje nak compare price. definitely i saved a lot!). Anyway, we were looking for simple and modern design. Nak masculine look bak kate orang. So dalam banyak2 kedai, TOMEI gak yang jadi pilihan. Tak taulaa nape, maybe sebab diaorg punye design lagi banyak variety kot. So once dah jumpe design yang berkenan di hati terus we ols decided tuk beli. Well, since both rings fit well on our fingers, tak yah susah2 nak resize ke ape. Senang citer. Then few weeks before our wedding kitaorg gi kat TOMEI OU tuk engrave. FOC tuk dua2 cincin.. wehuuu :D


For me, since cincin nie akan jadi simbol our marriage.. so pasal design ke ape biar masing2 yang pilih and buat keputusan. Saya pilih cincin saya.. and my hubby pilih cincin dia. Mestilaa kita nak orang yang kita sayang suka ngan cincin yang kita bagi kan? Lagi meaningful if dia pilih sendiri sebabnya dia yang nak pakai hari2. So biarlaa ikut taste dia. Second thing is the price. If pilihan kita tue within budget, go for it! Tak yah pening2 fikir pasal 4C ke ape ke (ekceli saye memang stock x suke nak serabut kepala. kalau uols rase sekapal ngan saye maybe leh folo tips2 yg ade nih. hehehe)


last pix tuk tatapan uols.. biar my hubby lak jadi model :p


p/s: to those yang blum shopping wedding ring lagi, Happy Hunting! :)


11.02.2011 - pernah berangan nak kawen on this date :p

Till then.

Best regards,

Read more...

Reception: 4th February 2011

 February 10, 2011

Hi lovelies,



Let's get back on our post-mortem. Hehe.. dah macam doktor nak bedah corpse lah pulak kan? :p First of all, please bear in mind yang majlis nie dirancang 100% by me dan juge my hubby. Sebabnya majlis nie kami share berdua tuk celebrate our big day with our loved ones (since our family and friends ramai kat KL). Bukan the other way around ye. Banyak pihak salah faham tentang nie and assumed majlis tue belong to my family. Well, dari A-Z sume kitaorg urus... cume towards the end baru kitaorg divide the tasks to our family members and friends. Almaklumlaa, kami cuba nak berdikari. So if ada salah dan silap serta terkurang kat mana2 masa majlis tue, semuanya datang daripada kesilapan kami sendiri. It's not fair kalau ada yang tunding jari to our parents sebabnya diaorg pun datang as our guests. Since nie first time urus sume mende sendiri and 2/3 cost majlis memang ditanggung oleh kami, jadinye terlalu banyak benda nak difikirkan. Everytime nak book a vendor, kena check financial betul2 either suit the budget or not. Bukan ape, tak naklaa lepas majlis nnti hidup susah pulak kan. 


Anyway, setiap majlis pun ada dugaannye. Same as mine. The person in charge as floor manager ngan emcee tibe2 ade keje last minute and kena pegi offshore. I knew it 2 days before majlis. Agak2 kalau korang, korang gelabah tak? Giler nak cari replacement dan2 tuh gak. So kebanyakan yang terlibat ngan majlis saye nie adelah bidan terjun. I know kalau i prepared back up plan or something else maybe majlis nie akan lebih organize. Tapi faham2 jelaa kan, when u have lots of thing on your mind sometimes sure ade mende yang missed out. So, tuk mengelakkan jadi cam saya.. please stick to your check list and....yang paling penting skali, please share your checklist with your maid of honor & bridesmaids. Sebabnya if ada tertinggal pape, they will always be there to remind you. I admit nie antara kesilapan terbesar saya. I even forgot to pass the tentative and script kat emcee bidan terjun saya and left everything at home! Last2 min saya tulis balik the tentative and asked my BFF to revise the list. But unfortunately, again timbul dugaan lagi! I assumed when i reached hall lepas solat jumaat tue sume set up dah ready. Skali hape pun tarak except the dais, walkaways and arch! Ya Allah, time tue memang trase kalut sangat. Nak argue ngan vendor pun x larat since still lagi demam and selsema time tuh. So, my BFF yang sepatutnye buat simple set up kat registration counter tak pasal2 kena jadi tukang set up meja makan tetamu.  Sampaikan tissue kat meja pun kitaorg lipat sendiri tau! Tak ke dah lari daripada plan asal tuh? Emcee bidan terjun pun jadi busy giler smpi x sempat nak practice ape. Nak buat rehearsal? Lagilaa tak sempat :(

Tapi alhamdulillah, despite sume kekalutan tue saya bersyukur sangat sebab my hubby's family pun siap turun padang tolong kitaorg. Big thanks to his uncles and aunties yang dari pagi lagi dah jejak ke dewan. My family pun sama gak kalut2 nk siapkan apa yang patut. My BFF lagi laa kan.. tak pasal2 my wedding jadi the busiest day for them. Masa tue memang saye berserah sgt2. When Ayang texted me cakap dier dah kat lobby hotel terus saye berdesup balik hotel tuk make up. Ikut hati nak je stay kat dewan tue and tolong apa yang patut. But i learned from my engagement dulu... please trust your family and friends to do the rest. It's impossible laa kan if pengantin nak buat sume keje. Nanti orang kata pengantin gila kuasa pulak :p


 me and my girls... heart them so much! xoxo


Anyway, even ada banyak kekalutan.. saya bersyukur sangat bila majlis tue dah selesai. Rasa nervous sebelum reception mengalahkan nervous masa nikah okeh! Sebabnye risau giler  kalau2 my reception went disastrous. huhuhu. Another thing yang saya ralat is when i sat on the dais and tengok ada table yang totally kosong! Imagine how much nak kena spent for one table? That's why i suruh orang RSVP. Even if xleh dtg sangat2, bleh je inform me even a day before. Sebabnya i can always find replacement for that. Jemput jiran taman sebelah ke, kawan2 jiran ke, adik ipar jiran sedare ke.. sape2 jelaa. I know majlis i bukan buat kat hotel so orang xdelaa peka sangat bab nak RSVP nih but then since i dah menjemput, it won't cost a million dollar pun kan tuk inform whether you are attending or not.  If yang memang last2 min x dapat nak sampai tue nak buat camner kan. I heard ada gak yang sesat, tayar kereta pancit and so on.. These people even came with an apology. So xdelaa heart feelings. Yang trase sgt tuh, ade kawan2 saya yang saya dah pos kad and even jemput thru FB  (bg msg kat inbox, jemput thru event) buat senyap je. Padahal hari2 online. Bila upload gambar laju lak nak komen. Pastu ada yang dah RSVP beriye2, siap mintak seat extra tup2 x muncul batang idung. Terus senyap je x kate ape. Adess, kekadang menyirap gak. Tapi takpelaa kan. Maybe for them i am nobody. So tak perlulaa nak ralat sangat. Well, ni iktibar jugak for me so that lepas nie if ada org menjemput gi wedding kenalaa cepat2 RSVP and if ade change of plan kenalaa cepat2 update. Bak kata pepatah, orang berbudi kita berbahasa :)



One reception done so lepas nie bleh concentrate kat another receptions. Satu kat my family's hometown - Pasir Mas, Kelantan and satu lagi kat my hubby's side - Kluang, Johor. If ada B2B or ex-B2B yang bleh datang, jemput2laa ye. Nanti i buat formal invites kay  :)


Note: Special thanks to my family, my hubby's family JKM74, AESS staffs and last but not least to my BFF who've been there for me since day 1. I owe u guys so much! Thanks a lot.To my hubby, we did it! Love u so much (ouhh.. dh genap seminggu kawen. rase cam baru semalam je akad nikah.. huhu)

p/s: if uols kawen gune dewan DBKL sepanjang bulan February nie, you are entitled for 50% rebate sempena sambutan Hari Wilayah! First time ever tau Menteri Wilayah bagi rebate nih. Alhamdulillah, rezeki kawen.. bleh reimburse RM400. Plus deposit lagi.. tambah lagi RM300. Blehlaa simpan dalam tabung honeymoon. hehehe :D

Till then.

Best regards,

Read more...

Solemnization: 3rd February 2011

 February 9, 2011

Hi lovelies,


Frankly speaking, saye tatau nak review mende on my wedding. Anyway, maybe at this moment yg saye bleh buat is to list down kekurangan majlis saya tuk tatapan uols. Bukan nak buka pekung di dada, just nak uols jadikan iktibar and peringatan so that tak terbuat kesilapan yang saya buat. Since i'm a simple person, banyak mende yang saya tak berapa kesah sebenarnya. For example, saya siapkan hantaran few hours before majlis. Pada saya okay je as long as x kacau jadual orang lain. My reason senang je, saye gune fresh flowers. Malas buat awal2 sebab xnak tanggung risiko bunga tue rosak. If rosak, celah mane lak saye nak beli bunge baru? FYI, i pick up the flowers sehari or 24 jam sebelum real event.  So pagi esok tue baru saya start buat hantaran. Anyway, if u  intend to use gerbera/daisy like me, tak perlu risau bunga akan rosak. This is my mistake.. i totally forgot bunga jenis ni tahan lama. Seminggu pun bleh tahan lagi. Suppose i buat je terus hantaran lepas pick up bunga tuh.


my hantaran -- nie x termasuk sirih junjung

Actually, masa buat hantaran tue saya relax je tapi as usual org2 yang lebih tua sure laa akan bising sebab diaorg nampak mende macam kelam kabut. Biaselaa, diaorg nak sume mende dh settle a day before majlis. Well, since time tuh my friends and cousins dah ade kat rumah. Tak  salah kan minta tolong diaorg buat few things? Kang kalau x mintak tolong orang kata sombong lak. Dah mintak tolong pun orang bising2 jugak. Haihhh..Yang paling kalut adelah pasal sirih junjung. My mum asked someone tuk buatkan sirih junjung tue but maybe ade lil bit miscommunication between them yang menyebabkan masalah timing. Bayangkan masa tgh dok make up tuh sirih junjung saya x siap lagi. If i knew mende nak jadi camtue dah lama saya buat sendiri after semua hantaran saya siap. Saya tak salahkan sesiapa dalam hal nie tapi saya paling TAK SUKA bila orang dok bercakap2 as if saya menyusahkan orang lain. 


our bedroom -- penat kami mengecat, mengemas & menghias for 3 weeks

Anyway, since sume mende pun nak DIY, daripada deco bilik, deco tangga, hantaran, handbouquet... dan yang paling penting skali ---> my veil, so faham2laa kalau pengantin super busy tak sempat layan tetamu. Banyak mende nak kena check. Credit to my BFF  & sisters sebab bila diaorg sampai je kat rumah baru saye rase semangat nak buat keje. Maybe sebab dh few weeks berjaga sampai pagi gara2 dok revamp bilik so otak nie cam slow sket. Buat keje sume slow. Tapi xper, biar slow asal siap and selamat. Tak gitu? :D


Pape pun, alhamdulillah majlis selamat dijalankan seperti yang dirancang... xde banyak flaw pun except makanan kat buffet counter lambat ditambah. Jadinya lambatlaa habis aturcara makan tue.. terganggu sikit sesi bergambar. Other than that takde ape sangat rasanya. Photographers pun datang on time. So takde masalah bab tue. As for make up pulak, i just mintak tolong my sis je as i always wanted simple make up for solemnization. Dalam byk2 mende dalam majlis nie... yang paling penting bagi saye ialah bile sume orang happy! Bila sume orang happy, saye pun happy. Jadi takdelaa kusut2 kepala.


So, rasenye tue jelaa citer hari nie. Nanti i buat individual entry tuk review my DIY veil and mende2 lain eks. 


 sebelum bergelar 'Puan'




p/s: thanks for the well wishes kat previous entry. luv uols so much! xoxo :D


Till then.


Best regards,

Read more...

I'm back as a Mrs!

 February 8, 2011

Hi lovelies!


Sangat rindu nak blogging tapi been busy ngan keje2 mengemas. Lagipun x bape sehat since majlis nikah jadinye rasa x larat and takde mood lak nak menaip. Hari nie rase free sikit so blehlaa bercerite sket about my wedding day. Banyak juga mende yang went wrong on that day (especially during reception), tapi ape yang mampu saye buat adalah redha. Sebabnya tak semua mende yang kita nak atau rancang akan berjalan seperti mana yang kita kehendaki dan tak semua majlis sempurna. Eventho ade pihak yang rasa ralat or x best or x puas hati... yang mampu saya buat hanyalah MEMOHON MAAF. If ada terkurang atau tersilap mana2 harap dapat dimaafkan. Kepada family members & sahabat handai yang banyak membantu.. i appreciate it so much! Hanya Tuhan dapat balas jasa baik kalian. Kepada tetamu yang sudi memeriahkan majlis... terima kasih banyak2 jugak... and last but not least, thanks for the wonderful gifts too :)

To blogger yang hadir.. Nadya & Niza.. thank you so much. Nanti if dah dapat gambar from OP i will upload here kay. 

p/s: i will come up with full review and sambung cerite about my DIY project later. 

Till then.

Best Regards,

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP