Powered by Blogger.

DIY: Centerpiece @ Table Numbering

 January 14, 2011

Hi lovelies,

I'm back and fully loaded! (heh, tipu je... blum sehat betul2, tapi xper.. kena kuatkan semangat! :p) Anyway, hari nie nak share pasal DIY project yang tibe2 dapat ilham mase dok membelek barang kat kedai Bunga Riben. Before this plan nak buat macam lain, skali bile masuk kedai idea lain pulak yang datang. Bile fikir2 rasa macam okay je dan yang penting, save cost! Roughly each centerpiece cost me less than RM1. Okaylaa tue kan? Kalau table x sampai 50, belum habis RM50 pun kan? hehehe :D

Well, bahan2 dier mudah je since i always go for simplicity :)

1. Span 
2. Ribbon (kalau bleh amik yg lebar sket)
3. Masking tape (ye ke name dier ni?)
4. Stick (batang sate)
5. Crepe paper
6. Doily paper


Span tue saye potong empat, bajet2 jelaa nak besar mane. Potong ikut suke hati jer, xde ukur2 pun  (sbb tue ade yang besar, ade yang kecik :p)

Then batang tue balut ngan tape (i choose purple tape - biaselaa... ikut tema :p) pastue tampal doily paper kat hujung batang.  Tampal tue pun ikut suke hati je asalkan nanti berat dier seimbang. Since doily paper yg saye beli tue medium sized so 1/3 panjang batang tue digunekan tuk hold belakang paper. Jadinye stable sket batang tue nanti.


Pastue balut span yang dipotong ngan crepe paper. For finishing, saye just ikat ribbon. Simple kan? :)


Dah siap hias span, terus cucuk batang ngan doily paper tadi.. and voila.. i am done! Nanti blehlaa saye tulis no.table kat doily paper tue gune marker ke.. xpun print lawa2 then tampal atas tue (depends tahap kerajinan saye lepas ni :p) hehehe. Senang je kan? Nielaa my centerpiece versi bajet. If nak cantik lagi maybe i can add some deco kat doily paper tuh. Letak glitters or cute ribbon/butterfly (blum decide lg nk wat gane, tunggu jelaa kat majlis nnti gane rupenye ye)


p/s: i used purple ribbon tp dalam gambar nampak biru.. naseblaa labu. oh ye, sile abaikan background yang agak kucar kacir si situ :p


Thank you! Have a nice day... and nice weekend ahead! :)

Till then.

Regards,

23 love notes:

"cikkin" 14/1/11 1:21 PM  

wah..nice!! yg penting jimat..=

♥♥ Kasut Pink ♥♥ 14/1/11 1:48 PM  

Canthek & jimat! Tp x pnh lg jmpe doily paper bentuk love.

nizabeba 14/1/11 3:32 PM  

kretif2!! comel la doily paper tu..cam x pnah jmp..hehe

nYomeL 14/1/11 3:53 PM  

simple and nice!
yg penting jimat kann.. ;)

Aya 14/1/11 6:41 PM  

lyana: sempoi je nie... huhu

cikkin: tenkiu, hehehe.. yg penting jimat kan :)

adawiyah: thanks dear =)

Aya 14/1/11 6:45 PM  

kasut pink & niza: kalau nk doily paper camnie, try cari kat Bunga Reben Jln Tar. Besar from doily yang bentuk bulat tuh. I've got 25pcs for RM4 :)

nyomel: hehe.. matlamat utama nak jimat kos laa katekan :D

Rilla 14/1/11 7:28 PM  

Menarik dan sangat kreatif. Good Job

lovelyadibah 14/1/11 9:10 PM  

Ok.leh guna idea nie in future!yay!!!

Sukala!thumbs up!cantek n jimat:)

xoxoxoxo

:)

Aya 14/1/11 11:28 PM  

rilla: thanks dear ;)

diba: jemputlaa gune kalau berkenan. sharing is caring kan.. hehe :D

MunMun P@nda 15/1/11 12:13 PM  

hahah..setelah penat bejalan.. =P

Aya 16/1/11 2:00 AM  

mun: sampai demam tros lps tuh.. hahaha

MunMun P@nda 16/1/11 12:14 PM  

tu ler pasai..hahaha...le ni pun dmm lg ni..ko nk aku tlg wat table numbering ke? printed..aku kan tgh takde keje sgt...just tell me bape meja...aku wat bentok bulat..tp ko nk tampal gune pe nnt.hehooo.gam or double sided tape?cz aku takde sticker paper la...

btw..bile ko nk bg aku gmbr n lagu..nk wat video wedd ko

Aya 16/1/11 11:41 PM  

satu2 ye cik mun.. i tgh bz refurbish bilik lak skrg nie.. hahaha.. baru trase kalut mengejar mase :p (pape hal nnti i roger kay. nway, thanks laling)

Cik Belle 17/1/11 9:23 AM  

i love this babe! sangat cantikkk! boleh tak nak share kat my blog? ngeee

Putri Qaseh 17/1/11 10:50 AM  

Aya..SUngguh cntik..nk Buat jugak boleh?ngee~

Aya 17/1/11 10:52 AM  

cik belle: sile2. sharing is caring. hehehe :)

putri: buatlaa gak, i'm sure your version will look better. mine ni main cincai je.. hihi

Putri Qaseh 18/1/11 9:44 AM  

Aya, hehehe yours punye lagi cntik la..Thanks for great idea..U nikah awl sehari la nmpaknya..kalau tak date nikah kite same 4 feb..

Aya 18/1/11 9:50 AM  

putri: no prob.. idea biase2 je nie. tibe2 terlintas nk wat camtue. kalau tak, nak gune botol sbnrnye. tapi x tahu celah mane lak nk cari botol murah, nk kumpul sendiri x sempatlaa pulak. hehe

erm,kalau x samelaa ek tarikh nikah kite

fati 26/1/11 3:29 PM  

waaahh!!! thanx babe! i nak guna untuk wedding i nanti cenggini.. cuma nak tukar instead of letak doily paper tu i nak tepek gambar... hihihiii.. thanx darl!

Aya 26/1/11 3:44 PM  

fati, my pleasure :)
kalau tepek gambar sure lagi lawa. nnti kalau dh buat share2 ye :D

yaya 12/2/11 4:08 AM  

creativee!!!!

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP