Powered by Blogger.

DIY: VIP Doorgift

 January 19, 2011

Hi lovelies,

Just nak share my latest DIY project. Takdelaa menarik sangat pun sebenarnye. I'm sure uols lagi creative bab DIY nih. Anyway, mende nie dah lame plan cume baru sekarang sempat nak buat. Lagipun melibatkan edible stuffs, so xleh nak start awal2 sgt. Baiklah, lets cut it short! Kite tempek gambar lagi senang. Anyway, kot2 ade antara uols yang tgh mencari idea pasal doorgift... hope this post may help :D

So, bahan2 kali nie adelah

1) IKEA RAJTAN JAR (now tgh promo, RM7+ for 4 pcs)


2) GLITTER NET (around RM9+ per metre)


3) CHOCOLATES


As usual, cara2nye of courselaa senang jer since saye nie stock pemalas yang suke mende simple2. Lagipun jari jemari nie x habis lagi terkehel gara2 buat kad dulu :p

Mula2, isi jar tue dengan chocs. Saye beli 3 jenis chocs sebenarnye. Hershey's Kisses, Merci Hazelnut & Cadbury Choclairs... tapinye choc Merci tue misplace mane tah. Missing in action lak. So letak 2 jenis dulu. Kang kalau jumpe leh tambah smule.. hihihi :D



Then i combined the ribbons (gune gam UHU je. nak gune double sided tape pun leh tapi x berape nak rajin :p). Since ribbon yang ade tulis 'Thank You' tue kecik je, so i tampal atas ribbon plain yang besar sket (kunun2 nak kasi nampak ekslusif sketlaa). As usual ribbons nie kaler purple tapi bile saye snap dier jadi bluish sket. So layankan ajelaa bab kaler tuh ye.




Kain net glitter tuh dipotong empat segi je (tangan tak bape nak bedung tuk potong bentuk bulat). Then balut jar tue and ikat ngan ribbon tadi.




For finishing, i add small ribbon balance buat kad dulu kat tgh2 ikatan ribbon besar tue. Ingat nak letak small butterflies ke, beads ke.. tapi nampak ade leftover ribbon tue... So gune jelaa daripada membazir :p

Jadi terhasil ler doorgift cam kat bawah nie. Anyway, doorgift nie i x buat banyak pun. Just for VIP (yang dok kat high table).



Hehe.. so itu jelaa citer pasal doorgift yang simple nie :)


Till then.


Regards,


24 love notes:

fati 19/1/11 12:45 AM  

alolooo kiuttnyee!

♥♥ eija ♥♥ 19/1/11 12:57 AM  

awak sangat cute...
senang je kan macam awak buat nie..
thanks for sharing :)

Rilla 19/1/11 1:32 AM  

Sukanya..coklat yang you isi tu sedap. Plus jar tu boleh guna balik since you gam ribbon kat net luar. Best2

lovelyadibah 19/1/11 4:30 AM  

Mmg simple:)hehe..
Xoxoxoxo

:)

LittleSunshine 19/1/11 7:33 AM  

betul2..simple tp menarik ape,,,bekas tu blh guna..coklat tu pulak sedap dimakan.. =)

♥♥ Kasut Pink ♥♥ 19/1/11 8:05 AM  

Best2..i pon mmg nak cari jar camni utk buat VIP gift..

mizz sue 19/1/11 8:31 AM  

alohh2 kiut sangat ni

iedayah 19/1/11 9:17 AM  

sweetnye doorgift vip u dear..tb2 rs nk jd ur vip guest..ahahahaha

LisaLisut 19/1/11 10:20 AM  

whattt rm7 for 4.adoiii i kene rajin shopping la cmni.i tak kaki shopping. i need those jars for garam gula etc for my kitchen! hehehe.serbu ikea!!! smpai ble sale?

miey anna 19/1/11 10:44 AM  

wow...cantekknyee..menarik n nice idea..hehe..=))

aci x nak jugak adiah tu?? =)

http://akemiey.blogspot.com/

nizabeba 19/1/11 11:58 AM  

woww u mmg tau ape yg i tgh carik mek!! i mmg tgh mencari jars tu for my doorgift juge..thanks mek!! mmuahhh!! (lari g IKEA skrg)

rose 19/1/11 12:00 PM  

kreatif!simple n cute..=)

~ mizzAmy ~ 19/1/11 12:44 PM  

i pun dah beli jartan jars tuh tapi baru berapa je lah. kena beli byk lagi nie. maybe beli dlm 100 biji for his side and my friends yg dtg dari jauh. plan nak letak marshmallow pink tapi x sure lagi. hehehe... ;)

Aisya 19/1/11 2:42 PM  

wah, cntek...kreatif...smoga smuanya brjln dgn lancar n selamat pengantin baru...smoga bhgia selalu...amin....

Aya 19/1/11 8:24 PM  

fati & mizz sue: kiut ek? hehe.. TQ :)

eija: no prob.. sharing is caring kan ;)

rilla: mmg saje wat gitu supaye org yg dpt ni leh recycle balik :D

Aya 19/1/11 8:29 PM  

adibah: simple2 jelaa senang. bajet ciput ler katekan. hihi

littesunshine: tuelah, yang penting isinye sodap. kalau nak letak mende lain like macaroons pun leh :)

kasutpink: banyak jar nie kat ikea. mmg leh wat mcm2 idea from jar nih instead of wat doorgift

Aya 19/1/11 8:32 PM  

iedayah: hehehe.. sile2 :D

lisa: x sure sale sampai bile. tapi bile u trn je ke market hall mmg akan trs jumpe jar nih. exact price dier i lupe. tp around RM7+ lah. last time i beli mase harge dier RM9+. bengang je tgk harge dh turun.. huhu

anna: aci jer... hehehe :)

Aya 19/1/11 8:35 PM  

niza: silelaa lari ke ikea skrg. sementara harga tgh murah

rose: tenkiu :)

amy: uish, u lagi rajin.. well, letak marshmallow sure nampak cute je kan. nnti dh siap DIY jgn lupe share kay

aisha: thank you so much! Ameen :)

ElyaElmo 23/1/11 9:32 PM  

tingin la nk gi ikea..tak terpegi pegi lagi..
jauh sgt...huhu

Anonymous,  21/2/11 9:17 AM  

hai...u punye doorgift ni sebijik cm i punye...tp i beli kt ayer hitam je...sume tetamu i bg botol ni..dlmnyer i isi telur puyuh 6 biji sbb nk msk telur aym x muat plak mulut botol tu..hik2.. :)

Aya 21/2/11 3:33 PM  

hi anon,

my MIL pun terfikir nak buat cmni tuk majlis belah lelaki tapi letak telur puyuh. nway if u read this, maybe u can share katne u beli botol cmni kat ayer hitam.

thanks :)

chancenz_sendsoi 10/6/11 4:35 PM  

harga jar 2 dlm 7.90.... i baru g kat ikea baru2 ni....... Tp kalo nak lagi murah i sugesst g kat nilai 3, pusat perkahwinan thank q..... harga dalm sebiji rm 1.50...., so kalo 4 pcs baru rm 6.00 kan.....

Aya 17/6/11 3:49 AM  

btol2.. lg murah

Hanan Haifa 24/2/13 3:58 AM  

-salam perkenalan dan akak nak tumpang iklan sikit ye TT-

Salam to blogger sume ^___^

mencari cari doorgift utk majlis kenduri kahwin mahupun jamuan keraian anda? cuba lawati blogspot Ananaifa di waffle-comel-ananaifa.blogspot.com dan sekiranya berminat dengan tawaran kami, bolehlah proceed for next action ya!

//Jazakallah & Jazakallah again TT ^___^//

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP