Powered by Blogger.

Update: Official Photographer

 January 7, 2011

Hi there,

Ape citer menarik hari nie? (apart from AJL yang dah mule dipromosi dengan hangatnye lately ni xpun citer pasal harga RON97 yang dah naik lagi seposen). Well, i don't have fancy stuff either tuk dikongsi ngan sume. But since before this xpenah spill out the details of my wedding, so hari nie trase murah hati nak cerite.. (eceh, macamlaa sume orang nak tahu kan :p). Oh ye, saye dah tukar new layout. Okay x? (rasa cam bosan je ngan layout lama. anyway, something wrong with this layout sbb blog post kuar double.. nnti i edit blk ye. skrg x sempat lak nk godek2)

Well, my wedding xdelaa gempak or vass mane pun. Cukuplaa takat mengikut bajet ciput yang ade ni. Jadinye nak pilih mane2 vendor pun kena fikir juta2 kali dulu. At first ingat nak amik OP + OV sekali harung. Kire cam amik one full package lah. Tapi bile jumpe vendor dengan harge yang mengikut bajet mulelaa timbul beberape masalah sampingan. Ade yang i berkenan video je tapi x berkenan gambar dier pulak, ade pulak yang charge lain2  harga eventho majlis same day dan etc.. etc.. yang i berkenan kaw2 harge dia plak cam bom atom. Tak mampu den nak hire. So, nak jimat punye pasal kenalaa cari OP yang mantap tapi harga dia masih berpatutan. OV plak? Terpaksa dilupekan bile OV idaman hati dah fully booked on my wedding day (alasan je ni.. sebenarnye mmg x mampu nak hire OV. hahaha :p) Jadinye nanti soh jelaa family member record gune videocam yg ade tuh. huhuhu

Anyway, i've booked my OP few months ago. My preferences senang aje. I wanted simple and sweet artwork. As for this OP, saye suke angle yg dier pilih tuk snap gambar. PR wise memang agak bagus. Dia reply agak cepat and direct. Then if u nak customize the package pun bleh. Depends on your budget. I hire him for solemnization and reception kat KL (since dua2 majlis on the same day so better hire same OP kan?) He said he will bring some assistants to cover my reception (alhamdulillah, hrp2nye jadilaa). Hopefully nanti hasil dia memuaskanlaa just like his previous works. Ade few ex-b2b blogger hired him.. jadinye memang dah puas cuci mate kat blog diaorg. Rasenye uols kenal kot sape OP nie esp to those yang baru booked him xpun dok tengah rajin survey OP. hehehe.. Anyway, here's my OP --> Acaii Jawe (Facebook Page)

Some of his work... (taken from his website and FB)


haa.. mantap ke tak mantap OP ni? uols rase camner? huhu

Well, my temok pun done his part by hiring his friend tuk jadi additional photographer. Dulu dah penah hire this OP mase majlis tunang. His work pun bleh tahan lawa jugak even amatur and buat freelance je. Kirenye memang puas hatilaa. So alang2 bajet ciput tapi angan2 besar, makanya hire gak this OP tuk cover our event (since combined cost tuk both OP masih lagi x mampu menandingi harga mantap OP yang vass lagi ker-lasss tue kan.. so, redahkan aje amik 2 OP. janji puas hati. huhuhu)


heh, saje nak tepek gambar lame... :p

Anyway, harap2nye my OP nanti dapatlaa give the best for my wedding. May everything runs smoothly. Semoga diri ini tabah tuk berposing sakan nanti :D

Uols hire OP mane?

p/s: uols, waktu bile paling sesuai nak ajak OP makan? before majlis ke after? (tgh2 majlis sure diaorg bz nak snap gambar kan).. hmm, blurr sat

Till then.

Best regards,

10 love notes:

Adawiyah A.Halim 7/1/11 9:29 PM  

erm...sebelum majlis start kot suh diorg mkn..hehehe..xpun suh diorg mkn siap2 kt umh..haha..sblom blk tapau kn tuk diorg..hahaha..sy gurau jerlah..

cik syahira 7/1/11 10:53 PM  

assalamualaikum aya.

cantik layout baru. pink-pink..

base on my experiences, ajak makan dulu. if 2 org: seorang makan dulu, habis makan seorang lagi baru makan. at least, salah seorang boleh cover.

if mereka malu-malu, ajak juga makan sbb bila dah start majlis memang tak sempat nak makan la. itu pun kena ada seorang yg jaga mereka ni such as hulur la air ke apa kan? kesian haus diorang tu kerja non stop.

sebelum balik, pun pelawa la makan lagi. tak pun tapau untuk mereka.. that's why kena ada seorang yang jaga. apa-apa hal, refer kat orang yang berkenaan.

cea~ macam terror je. hi3x

Aya 8/1/11 12:05 AM  

adawiyah: haa.. part suh mkan siap2 tue cambest je.. hihih.. just kidding :D

syahira: wkmsalam... wah, mmg sungguh terer nih. thanks for the tips. sgt2 membantu :)

yUmIe 8/1/11 12:07 AM  

Aya,ok what??at least dpt 2 OP kn.for sure,if not 2-2 come out with hasil yg bgs,mst slh 1 akn bgs..so no worries.hehe

Aya 9/1/11 12:33 AM  

yumie: tenkiu so much. hehe.. xper2, kite serahkan aje pada yang pakar kan :)

nizabeba 10/1/11 10:40 AM  

Aya, i nye OP, amek tunangnye member je..HAHA..konon nak jimat kos la..OP ni kirenye mcm br berjinak2 gak la for wedding photog..tp xpe, yg penting kt trust yg dorg bole wat d best..

p/s: good choice babe!! hehe
maybe better ajk dorg mkn b4 majlis kot..sm mcm peranten, kne mkn awal2 sket spy bertenaga..ecece berceloteh pule =p

LisaLisut 10/1/11 11:06 AM  

i rasa before kot.baru dia smgt nk keje.kang lapar dia meroyan lak.hehe.i ambik sam rais.acaii jawe punye gmbr pun lawa2 babe! :)

sama la kite takde bajet hire OV.tunang i pn kata takmo OV2...nnt hutang sana sini..so i guess sedara mare yg ade videocam je akan record hehe!not a big deal.gmbr kan ade :)

cheers!

Aya 14/1/11 12:39 PM  

niza: hehe.. tuelaa, yang penting kite trust their works kan :)

lisa: hahaha.. xmaulaa OP i nnti meroyan lapar.. hihi :D samelaa kite, xde OV. it's okaylaa kan as long as kite happy ;)

awyn 19/1/11 9:08 AM  

salam aya..

i pun hire acaii jgk for my wedding, suka ngn hasil kerja dia..n PR mmg sgt bagus kan..hehe
- rasanya bg OP mkn siap2 dulu la dear.. :)

Aya 19/1/11 8:17 PM  

salam awyn, tuelaa.. senang nak communicate ngan dia :)

hehe.. iye2, wajib kasi makan siap2. kang kesian lak OP lapar kan

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP