Powered by Blogger.

Guest Book Alternatives

 December 27, 2010

Hi lovelies,

Topik hari ini adelah mencari alternatif bagi guest book. Well, i'm going to make the traditional guest book (for keeping) but during my wedding day rasanya nak cari alternatif lain so that it would be easier for the guests nak menulis and it will look more attractive. If letak je one book on the desk, guests kena tunggu turn tuk menulis and it will consume lots of time. Jadi tuk jimat mase... am thinking of having one of these alternatives for my guest book (nnti leh kutip the notes and tampal in my personal guest book)


So, di bawah nie i'll list out pilihan hati yg ade (have not decided yet.... humppp.. leh tolonng kasi idea?)

WISH BOARD
This look simple and easy.. just need to prepare the board and small notes. so lepas tulis their wishes, guests boleh tampal je kat board tue. I already have polystyrene board and satin cloth lebihan masa buat hantaran tunang dulu. So kalau nak menjimatkan kos blehlaa opt this one.




yang atas nie pulak gune honeycomb style board... mane nak cari board mcm nie ye? nampak menarik gak nie.. lepas tulis, gulung2 kertas masuk celah tue. macam secret messages laa kan.

WISH BOWL
Haa... yang nie paling simple kot. Just sediakan pen + kertas.. pastue letak je satu bowl besar. Then, siap! hehehe... sangat simple kan. Maybe kena fikir tuk jadikannya lebih attractive... using fancy papers perhaps or put more deco on the table (just like in the pix)




WISH FLAG
Yang nie pun sangat simple and menarik. It just i'm thinking kat mana nak hang tali tue.. takkan dekat pintu masuk dewan kot. huhuhu. Nak kena survey dewan balik kalau nk pilih buat gini... pastue beli cloth-pegs kayu banyak2.. baru nmpk style kan. Takkan nak beli yang plastik kaler2 tue.. nnti nampak sgt cilok rumah pnye.. hihihi :D



WISH TREE
Ini antara pujaan hati.. tapi masalah betul nak cari pokok/dahan2 tue.. Ade sape2 tau mane nak cari? Mahal ke tak ek? huhuhu.. banyak soal pulak :p Kalau buat wishing tree nie menarik jugak, tapi bab nak mengangkut and set up kat dewan laa issue sikit sebab it need more space kan.. but still, very nice :)





So nak buat yang mana ek? Nak kena kire balik bajet yang ade nie... huhu. Kalau ade lebih, leh buat yang meriah2 sket, kalau takde.. buat yang simple jelaa kot. Sape2 yang tgh cari idea for guest book lehlaa share sini same2.. Sharing is caring kan? hehe :D

p/s: seronoknye lepak rumah... progress kawen pon laju je jalan :D


Till then!


Best regards,

19 love notes:

Xora 27/12/10 1:53 PM  

yg wish wall tu sgt fresh ideanya!

LisaLisut 27/12/10 1:56 PM  

bestnye...nk cuti jugak...huhu.hujung tahun ni malas gile nk keje...sobsob..i suka idea yg bowl tu.simple n senang.hihi.kos pun kureng ;p

WillBe.Mrs 27/12/10 2:22 PM  

i suka jgk yg 1st tu...new ideas... :)

Adawiyah A.Halim 27/12/10 3:52 PM  

idea yg menarik!! thanks awk =)

nizabeba 27/12/10 4:12 PM  

yeayyy suka dgr ade progress!!

Rilla 27/12/10 6:48 PM  

Rilla suka yang first, yang guna French Board tu.
Dah lama berangan nak DIY board tu

Cik Belle 27/12/10 7:58 PM  

saya suka wishing tree! =)

Aya 28/12/10 12:00 AM  

xora: wish wall tue menarik kan.. nnti notes yg colorful tue leh susun jadi macam2 corak

lisa: hehehe.. mmg best cuti.. nnti new yr leh cuti kan :) anyway, bowl tue mmg paling senang & jimat rite

adawiyah: u r most welcome ;)

Aya 28/12/10 12:03 AM  

will be mrs & rilla: idea wishing board tue memang menarik & senang nak buat

niza: thanks babe.. finally gerak gaklaa keje2 yg tertangguh. so tdo malam dh lena sikit. kalau x buleh smpi mengigau kot pk :p

cik belle: loved it too! tp contemplate nk buat yg mane since yg board tue pun menarik jgk

MunMun P@nda 28/12/10 11:56 AM  

i like the wish tree! siap paper wif ribbon or string..org jot down and just hang! like2...ko cari kat kedai2 cm SSF takde ke? or nilai 3

zaida zara 28/12/10 7:10 PM  

i ske wish tree tu. mmg smart. or if ssah sgt nk crik tree tu, honeycomb wall tu best gak. n if ssah jgk nk crik i ske yg style dlm 2nd pic under wishboard tu. style n classic! :D

iedchan 28/12/10 10:07 PM  

i skeeee2...i pun nak kawen tp blurrr...folo u for the tipss..hehe

btw...kawan i wat frame mase kawen..i nak wat la wish tree tuuuu..hehe

Aya 28/12/10 11:01 PM  

mun: will look for it sedaye upaye.. hehe (if i ever decide nk buat wish tree laa kan.. hehe)

zai: laling, me likey too! i rase cari honeycomb wall tue lg ssh drpg cari pokok tue

iedchan: hehe.. i xde tips pun. frame tue for photo booth eks

aNis LeMoN aBu 31/12/10 8:33 PM  

u. idea cards in bowl tu SANGAT best. boleh tampal sendiri dalam guestbook afterwards. ramai boleh tulis at 1 time plk tu.. suka! - oh, tetiba i pk i sangat rajin.

Aya 3/1/11 3:17 PM  

anis: mmg saje cari alternatives so that ramai tetamu boleh tulis serentak. nway, buatlaa jgk... u can do it! :)

cikFM 12/1/11 4:18 PM  

yg honeycomb tu bez.. yg tree pon menarik... love it all!!.. me too.. tgh carik idea nk wat guestbook gak nih.. tp dlm kepale zero... huhu..

Aya 13/1/11 1:52 AM  

cikFM, selamat membaca.. hope entry nie bleh bg some idea :)

mizzunderstood 15/1/11 1:00 PM  

i did the wishing board 2.well..tgh berusaha lg nie.hehehe..

beli square paper then punch it dgn puncher yg berbagai bentuk 2 so paper 2 nmpk lain sket.lgpun da jimat cost.neway nice idea! =)

Aya 16/1/11 2:01 AM  

mizzunderstood: nice! nnti jgn lupe share ye ;)

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP