Powered by Blogger.

Invitation Checklist

 December 20, 2010

Hello uols,



Bila sebut je bab jemputan sure ramai yang pening kepala kan? It is crucial for us to be able to estimate our total guests. Sebabnye it involves LOTS of other thing i.e seating arrangement, foods, doorgifts etc... especially kalau uols buat majlis makan serentak. Lagilaa giler2 important buat guest list. Even kalau buat buffet style pun boleh timbul masalah jugak kalau kite tak plan betul2 bab ni. Kalau foods terlebih banyak dah jadi membazir (kalau lebih sikit blehlaa bagi orang tapau). Kalau tak cukup lagilah seksa. Tengah2 majlis tue mane nak cekau makanan tambahan? Dibuatnye kalau kedai makan jauh daripada lokasi majlis.. dah jadi satu masalah besar plak kan? 

So untuk memudahkan kite wat invitation checklist, meh tgk diagram kat bawah (actually i have english version jugak.. tapi bile dh jumpe yang malay version rase lagi best nak tempek yang nie) 


click the pic for bigger view
credit: Weddingkami


For me bab jemputan nie pun kadang2 bleh jadi isu sensitive jugak. Some people prefer intimate wedding, so maybe tak ramai jemputan. Jadinye if ade timbul kes sesetengah pihak terase sebab tak diundang tue memang xleh nak elaklaa. Tapi sebaik2nya kita hormatlaa pihak yang menjemput, sebab tue majlis dia kan. Itu hak orang yang menjemput. Dulu bila tengok orang pilih bulu eh pilih kasih pilih tetamu tertentu je tuk attend majlis diaorg rasa macam x berapa nak faham gak. Tapi once dah start handle majlis sendiri memang tersangatlaa faham yang nak decide undangan tetamu nie bukan perkara yang senang. I repeat, BUKAN SENANG! esp kalau terikat plak ngan parents decision (luckily not in my case). Lainlaa kalau kaye duit juta2 lemon, blehlaa nak  jemput sekampung pun. Habis puluh riban tue cam kuar duit celah gigi je kan. huhuhu. Pape pun terpulang masing2 nak wedding yang macam mana.

As for me, reception kat KL ni 100% handle by mr.F & I. Bajet kami sangatlaa ekonomi. 2/3 gune duit sendiri maka haruslah kedekut berjimat cermat dengan sedaya upaya. Takkan lepas kawin nak makan megi sebulan? huhu. Jadinya memang kitaorg kena sangat hati2 bab nak membahagikan tetamu. Jadinye untuk memudahkan kerja, kami cube apply sistem RSVP.


Kenapa perlu ada RSVP? (initials from French phrases mean Please Respond). Oh, ni sangatlah penting kalau anda mengimpikan majlis yang intimate. Terus terang, i don't favor majlis yang ramai sangat tetamu tapi yang pengantin kenal hanyelah seciput je. That is our day so kite berhak tentukan macam mana kita nak celebrate. Maybe kite kat sini belum terbiasa lagi ngan budaya RSVP. Pada saya untuk jemputan majlis kahwin ni senang if kita bagi jawapan ATTENDING or NOT ATTENDING je. Sebabnya boleh memudahkan orang yang menjemput. Kalau kita xleh datang jadinye tempat kita tue bleh diaorg pass kat orang lain. Orang berbudi jadinya kita kenalah berbahasa. Tak gitu? (sekarang mmg cube avoid drpd click button MIGHT ATTENDING kat mana2 jemputan  di Facebook). Anyway, i won't be spreading my invites thru FB pun. Rasenye tak bape  convenient (but then, we'll see how it goes).

As my wedding invites nnti tak ramai mana pun, so wajiblah gune RSVP. I takleh nak jemput sume orang serentak. Kena jemput phase by phase and kena keep follow up. Jadinye harap kawan2 kami nanti dapatla bagi full cooperation. So, kalau udah jawab bleh datang makanya try ur best tuk hadir ye. If rasa tak bleh datang haruslah decline awal2 jadinya senang nak hulur invites kat orang2 lain. Don't worry if you can't make it to my KL reception. Majlis kat Kelantan & Johor bakal menyusul. Bleh attend yang tue. Well, nampak cam gila kuasa je kan.. tapi hakikatnya each majlis nie selang sebulan okeh. Bila tetamu dtg diaorg bukan jumpe pengantin baru dah, tapi pengantin basi. huahaha :p

Kepada yang dok planning nak kawen blehlaa start fikir camner nak handle bab jemputan.. yang blum nak kawen pun leh keep in mind.. masuk reminder ye. Pada saya at the end of the day yang paling penting is how do u feel masa ur wedding tuh. Bukan cakap2 belakang orang.


Selamat memeningkan kepala masing2 ye... sbbnye saye mmg tgh pening giler ni fikir pasal jemputan :(


Sekian....

p/s: tujuan buat checklist bukanlah sebab nak pilih bulu membeza2kan tetamu.. tapi nak sesuaikan dengan keadaan majlis dan juge bajet :)

Regards,

11 love notes:

K.I.N.A 20/12/10 3:10 PM  

btul tu aya..bile dorang dekat dlm kasut kite baru dorang paham..hehe..translate bm kelakar plak..

Aya 20/12/10 4:16 PM  

yes kina.. bile sendiri dh start mengurus wedding, baru tau pening dier tue cmner.. huhu

nizabeba 20/12/10 4:29 PM  

best la diagram tu..hehe..haa jgn lupe jmput niza ye!! hehehe (main je)

LisaLisut 20/12/10 4:29 PM  

mak i lg la.300 je.pastu i mcm tkt tak cukp makanan sbb nnt kawan keje(i dgn tunang same company) maybe tak g yg jauh di Perak so akan dtg yg seremban maka up kan jd 500.haha.sikitkan.xramai jemputan.hihi.

Aya 20/12/10 5:00 PM  

niza, will spread invites to b2b gak ;)

lisa, it seems my guests lagi sikitlaa (about 400 pax je) hehehe :D

aRrEs™ 20/12/10 9:48 PM  

rasa-rasa mcm aku akan dijemput tak?dua-dua pengantin aku kenal...hmmmmm

Aya 20/12/10 10:56 PM  

haha.. do u think that u r not invited? tunggu kad okeh :p

lovelyadibah 21/12/10 9:07 PM  

susah gak nk pilih tetamu ea..pilih jangan xpilih!!:)

Aya 21/12/10 10:44 PM  

itulaa.. kalau jemputan tue unlimited xperlaa gak kan

Nadia Suhaimi 12/11/13 1:21 PM  

Hi aya. Nak tanya u 400 pax for majlis siang ke malam? Saya pun nak bt 500pax tapi majlis siang. Segan nak suruh orang Rsvp. Huhu. -nadia

Aya 12/11/13 9:02 PM  

Hi nadia..majlis I buat mlm.
Hehe..bleh je nk mntk org rsvp. Lagi2 klu buat makan serentak

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP