Powered by Blogger.

Perlu ke jadi bridezilla?

 December 24, 2010

Hi uols!

Familiar with the term - BRIDEZILLA? Well, i know that most of us dream of a perfect wedding.. but by any means, is it necessary for us to become a bridezilla? I've heard a lot of people complaining or whining about their wedding preparation. For me, if your preparation goes  not as the way you like or wished.. all you can do is find the right way to fix it or just learn how to adapt. Bukannye ape.. just wondering takkanlaa because the little imperfections yang ada tue bleh jejas your future with your loved one. Isn't it? So tak perlulaa nk  throwing tantrum or bising sane sini over little things. Sume bride pun cuak and fussy when it comes to their own wedding tapi lebih baik kalau kite handle sume masalah dengan lebih berhemah.. x gitu? *just my 2 cents* Well, i can be fussy too... tapi xtaulaa sejak dua menjak nie mood untuk tolerate tue terlebih banyak pulak. Maybe since i have too many things in mind and too many things going on on the same time so jadi malas nak fikir banyak2 mende.

I have less than 50 days tapi rasenye banyak lagi yang belum settle. Baju pun tak gi fitting lagi. So memang blur on how everything should goes accordingly.. slalu dengar b2b pegi fitting sampai 2-3 kali.. pastue problem ngan material laa xpun problem ngan tailor, macam2 dugaan (if ade b2b yg experienced this... harap byk2 bersabar ye).. hopefully everything goes well for me. Even kalau x menepati citarasa pun i redah jelaa. I met the vendor once tuk hall deco & reception outfit. I bagi design and color theme yang i nak.. then pufff..... terus xde kaba. Last time i call dengarnye baju dah siap and pelamin dah ready.. tp ntah bile leh pegi fitting sebab vendor x amik lagi baju kat tailor. Cuak? Adelaa sikit.. but since i jenis x suke nak argue ngan orang so rasenye i'll just go with the flow. As long as berbaloi dengan ape yang dibayar.  Lagipun my bff close ngan vendor so senang nak keep track.  Maybe sebab tue jugak i don't want to be pushy. So i just set my time limit and see how it goes. As for baju nikah, i memang nak simple. Takde beading ke ape.. just plain lace and satin. Tailor tue penah jahit my engagement dress, even siap last minute pun i trust her a lot sebab jahitan dier memang terletak kat badan. Harap2 xde masalah laa nanti.

Well, if nak list down satu2 my wedding progress rasanya mende yang tak settle lagi banyak daripada yang settle... huhuhu. So, mission minggu nie adelah untuk memulakan misi menyiapkan segala urusan yang tergendala. Nak tahu ape yang tak settle lagi? Kasi list sikit jelaa.. kalau tunjuk sume kang uols pon cuak same kang *jangan tergezut okies!* 



Baju2 sumenye haruslah belum siap. Daripada baju nikah sampailaa baju sanding. Apetah lagi dengan aksesori bagai kan.. Tudung pun xtau bile nk pi hunting. Final arrangement on dais, hall deco and caterer pun lum settle (gile ke tak gile nih?)... final guest list, seating arrangement, wedding cake, hantaran for my fiance... uhh, banyak dh nie... then our rings pun blum hantar pegi carving (as we bought it separately.. so mase beli aritue blum carve lg). Bilik pengantin pon belum start revamp lagi.. katil pun blum collect from supplier... so how? hahaha. Memang kalut cam pulut kan? :p

Anyway, tuelaa antara mende yang blum settle. Ade banyak lagi sebenarnye tapi malas tulis sume. Kang uols ckp "dia nie nak kawin ke tak ni? progress satu hape pon x jalan" hehehe.. Nielaa masalahnye bile dh get used to last minute preparation... banyak sangat mende on hold.  Then banyak pulak minor2 issues x resolve. Harapnye start esok blehlaa nampak progress meningkat. Chaiyok! Kepada b2b yang agak2 progress dier cam siput like me.. mehlaa join the club! Sep tangan same2 ye... gimme 5! Janji jangan jadi bridezilla okies. Chill babeh! huhuhu. Marilaa kite same2 tingkat produktiviti! (eceh.. macam ayat dlm iklan)


Till then :)

Disclaimer: If u read this post properly, you'll know that i am not pointing out my vendor's fault nor blaming any party or situation. I am not being loud with my dissatisfaction either. It just me delivering my opinion and genuine feeling on the topic discussed. Hopefully nobody feel offended by this post.


Regards,

11 love notes:

Rilla 24/12/10 3:00 AM  

Ganbatter Aya :D You can do it

ZARA 24/12/10 9:22 AM  

i actually hate the term bridezilla. it's definitely not a compliment. not saying i am perfect, that i don't whine, but bridezilla sounded like a selfish bit*h. and i don't want to be a selfish bit*h. kan?

ElyaElmo 24/12/10 9:49 AM  

dear!! sabarr tauu...elya pun dah on bridezilla mode. cuz, everything i yg kene settle.tunang sgt bz untuk bincang together dgn i. in the meantime, i buat servey sndiri and set appoinment dgn vendor...then,br bwk tunang jumpa dgn vendor sama2...peningggg klo nk handle sndiri nii..haha..
he said, i m his Wedding Planner..haha

lovelyadibah 24/12/10 9:55 AM  

mmg banyak xjalan lagi..hehe~..

bak kata pepatah..biar lambat,asal selamat..ngeh3:P

LisaLisut 24/12/10 10:19 AM  

since i lambatttt lagi so progress i yg slow tu wont bother me much.haha.tapi betul la ape u ckp tu.no need to be a bridezilla meroyan merempan tak tentu pasal just because of little imperfections.maybe kalau org mcm i yg mls nk konfrontasi lebih2 akan just go with the flows.hehe. cool. like ur style.lg 50 hari tp masih bertenang! wink.hihi

Zana De Touch 24/12/10 12:39 PM  

gud luck & happy hunting dear! :)

Aya 24/12/10 1:36 PM  

rilla: thanks a lot dear

zara: u r DEFINITELY right! :)

elya: thanks dear.. betul3x.. pening gler bile handle sume mende sendiri

Aya 24/12/10 1:39 PM  

diba: yup... yang penting selamat.. hehe :D

lisa: i guess u pun same cam i... go with the flow. emosi kena jaga betul2, x gitu? kang nnti effect mende2 lain

zana: thanks dear :)

~ mizzAmy ~ 24/12/10 1:59 PM  

good luck dear. slow n steady n tak kelam kabut, it's good what? kalau kelam kabut tuh yg ter'miss little things.

nizabeba 24/12/10 5:03 PM  

its ok aya.. don't worry, we all akan salu keep track ur preps..insyaAllah everything will fall into places =)

Aya 24/12/10 6:07 PM  

Amy: thanks.. bkn ape, risau gk kalau byk mnde missed out tp x prsn gara2 slow n steady sgt

niza: Ameen.. thanks a lot dear :)

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP