Powered by Blogger.

Nothing is FREE in this world!

 December 2, 2010

Hi there,

Kali nie nk buat entry luahan perasaan sikit. huhu... Well, ade rase sedikit bengang bile lame giler i jadi loyal customer tapi sekarang suke hati dier je nak kasi hidden charges itu ini! Oh, sure korang blur plak.. apelaa yang i dok repekkan nie ye? Ni sume adelah kerana MAXIS yang charging me to the MAX tak hengat dunia! It's been 7 years since i first gune that number.. dari first time ade handphone sampailaa sekarang. Daripada gune prepaid sampailaa i convert postpaid! Tibe2 this month bill i naik TRIPLE! (fyi, i combined bill ngan my temok.. sebelum nie pon bill slalu naik.. tapi x pernah sebanyak ni). Amount tue bukan sikit hokeh.. kalau splurging on barang2 kawen pon i x nyesal. Total bill tue kalau i kuar duit bleh buat bayar MUA yang vass2 gituh. Sue Cantik ke.. Emma Pesona ke.. Tiar Zainal ke.. Ayangkamell ke.. Awin Seindahwajah ke.. uhh.. tensen sungguh.



Nak tau ape hidden charges nye? Maxis kate i subscribe 1MB data package which i x penah2 sedar pun bile mase i gune sebabnye everytime i online thru phone i akan excess wireless connection SAHAJA and make sure 3G connection is OFF. But still, ade je charge 1MB data tue dalam my bill.. okaylaa.. fine! Tapi ngapain harus begini?? Adekah sbb GPS? Slame nie i gune gak GPS sampailaa ke Phuket, xpenah2 lak kena data charges (even i gune roaming kat oversea pun x penah kena charge sebanyak ni). Suppose GPS service tue FREE! So now i nak salahkan sape? My phone? (sbbnye GPS tue phone pnye application) Maxis? (sebab charge i pade mende yang i xtahu bile zaman i gune?). But then we are talking about 1MB here, not 100MB and not even 1GB! Besau benorkah 1MB itu? Well, even if i subscribe pun, cube tgk charges for 100MB package kat bawah nie (plz note, bawah nie charge utk 100MB tau, bukan 1MB - refer monthly passes). Masalahnye in my bill idakler naik sebanyak tue.. tapi more than that! 20 kali ganda kot! (uhh.. sambung bengang lagi). Anyway, disebabkan taknak kena charge ntah pape lagi.. i decided to suspend the number sampailaa i dapat full details on my bill (which i kena mintak kat Centre yang dekat KLCC nun then tunggu diaorg fax or currier to me).


Tapi let say i dapat full details, even if i nak argue ngan diaorg pon sure x menang.. mende2 technical cmnie kite nak prove cmner? (anyway, I've got my bill today but not the details on full usage) I tgk data charges sikit je. Tapi charge usage yang banyak. What kind of usage ye? Sebab kalau charge call or sms i memang dah set limit. Suppose xleh nak charge i more than limit yang i dh set (sebelum ni pun if exceed jer limit diaorg akan terus bar line, nie awat terbabas byk2 nih?) Aisehh.. konpius sungguh.. apelaa servis yang diguna ye? Takkanlaa my temok simpan bini senyap2 kat Dubai pastue hari2 dok bergayut kot? Takpun i buat video conference ngan Tom Cruise kat US nun? Pape pun, conclusionnye adelah bayar jelaa bil tue sikit2 sampai number tue kena potong (within 3 months after line suspended). Sebabnye i don't see any reason yang i bleh gune tuk fight in the argument. Let say i kate i x gune (wutever service they are charging me).. tp maxis kate i gune, celah bedah mane i nak prove i x gune? Hmm :( 


Tukar nombor fon nie bukan keje senang. Nak kena update blk sume contact number yang ade, then nak inform family, kawan2, colleagues, wedding vendors etc.. pastue nk update balik sume mobile registration for internet banking. fuhh.. menguji keimanan kesabaran betul. So now i'm converting to DIGI! Ku bersamamu... (trase mcm nampak je orang2 kuning kat tepi nih.. huhu :p) -- anyway, i siap pakai prepaid je lagi hokeh! So far i'm doing good. Spent RM5 in 3 days.. which means if usage tue consistent, dalam sebulan maybe habis dlm RM50 je (same banyak ngan monthly commitment time gune postpaid!).. huh.. jimat.. jimat! (tgh nak kawen nie sume mende pon nak jimat :p). Takpelah.. redha jelaa ye.. everything happens for a reason *sedang cuba untuk positif*


ehh.. skali tengok ade iras my temok pulak.. hik.. hik :p

That's all for now.

Till then.


p/s: sorrylaa uols terpakse bace bebelan + luahan perasaan saye.. huhu

Regards,

10 love notes:

Rilla 3/12/10 12:24 AM  

Hurm, Rilla pun banyak dengar hidden charges from Maxis and Celcom. Sabar jela Aya. Prepaid pun takpe asal duit selamat

Q 3/12/10 12:47 AM  

Aya, my family pon pernah kena dengan maxis..maxis ckp kami pakai roaming dr Indonesia tp mslhnyer simkad tak letak pon dlm fon tu..and diorang charge us 1k++ ok??my dad so pissed off and trus switch tu celcom..the thing is, roaming pon kitornag tak on...tak tau mcm mana diorang charge..try bc proudduck.com, she also kena benda yang sm..better swith lah..maxis suck now..my friend pon kena 100 lebih an one week pdhl dier tak guna pon..huhuuh

Aya 3/12/10 1:04 AM  

rilla: itulaa.. janji duit selamat

Q: sorry to hear that. mmg x ptt lah diaorg charge lebih2 if kite x gune pon. patutlah diaorg kaya, dok kebas duit kite2 nie kot. huhuhu

nYomeL 3/12/10 7:55 AM  

i will definitely say NO to maxis!

serious, mmg skt ati sgt! ntah ape2 charge ntah yg die charge kat kite. i pakai maxis jugak dulu. but now dh terminate kan terus. i pakai 2 line, maxis and celcom. maxis tu i xpakai sgt pun sbb line tak ok kat umah baru. yg peliknya, dpt bil byk gile! padahal xpakai pun.. mmg sakit ati. last2 terminate je trs. sblm terminate, of corz kite dh byr abes kn.. lagi peliknye, next month nye tu, bole dpt bil lagi dgn charge ape ntah lagi. huhh! maxis mmg sux!

opss.. sori terlepas marah kat sini plak.. ;)

Mummy Bunny 3/12/10 8:47 AM  

oo ptt lah u tukar line dik .. gr8 move .. kang x psl2 u kene sedekah camtuh2 jer kt maxis .. 2 thumbs down to ananda krishnan .. huhu ..

MunMun P@nda 3/12/10 10:56 AM  

hrtu pnah gak maxis call aku suh tukar postpaid sbb loyal customer sume..tp pkir celcom aku da postpaid..gile klu dua2 postpaid..so i stick to prepaid je :) plus aku bkn jenis kerap calling2..aku suke texting je..hehehe...

btw..aku suke itu bear biruuuu..gemoknye cm mr.gumut i..ahahah...

~ mizzAmy ~ 3/12/10 11:59 AM  

itu perkara biasa dear. even i guna celcom pun kadang2 ada jer yg kena bayar lebih. so far, tak over2 kira leh sabar lah lagi. if sama kes dengan u sampai triple mmg nak kena tukar to prepaid lah kan. baru lah kita nampak apa yg kita guna.

Aya 3/12/10 1:24 PM  

nyomel, no prob. we were in the same boat. patut pakat buat petition boycott maxis ramai2 nih! huhu

mummy, tahu xper.. penat i sedekah kt dia bulan2. i x kaye2 gak :p

nizabeba 3/12/10 1:32 PM  

babe, huhu i used to be M user gak..but now i've changed to org kuning..& their rate is deifinitely better..huhu

Aya 3/12/10 1:45 PM  

mun.. apsal suke bear tue je, len kali sukelaa "abang kuning" tue jugak :p

amy, b4 dis byk kali dh bil naik x tentu psl.. tapi kali nie mmg thp max. tue yg terus angkat kaki

niza, yup.. as customer surelaa kite nak yg plg jimat kan :)

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP